Subota 08.01.2011.
21:04
Vestionline

"Fest" proslavio četrdeseti rođendan

Prvo izdanje "Festa" održano je 1971. godine
 


Prvo izdanje "Festa" održano je od 8. do 16. januara sa glavnim programom u Domu sindikata, u to doba najreprezentativnijoj sali u Beogradu, kao i u bioskopu "Kozara", uz prateće programe u Domu omladine.
 

Počelo je sa kultnim filmom Roberta Altmana "MESS", nastavilo se projekcijama ostvarenja koja predstavljaju klasiku kao što su "Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika, "Konje ubijaju, zar ne?" Sidnija Polaka, "Sumrak bogova" Lukina Viskontija, "Goli u sedlu" Denisa Hopera, uz filmove i drugih slavnih autora Luisa Bunjuela, Erika Romera, Federika Felinija.
 

Na prvom Festu prikazani su i domaći, u to vreme ideološki proskribovani filmovi "Zaseda" Živojina Pavlovića i "Lisice" Krste Papića.

Glavna zasluga pripada filmskom kritičaru i publicisti Milutinu Čoliću, koji je godinu dana ranije priredio reviju inostranih filmova u Dvorani kulturnog centra, uz odličan odziv gledalaca.
 

Čolić je postao prvi umetnički direktor i selektor "Festa", predsednik Saveta festivala bio je reditelj Aleksandar Saša Petrović, a selektor specijalnog noćnog programa, pod indikativnim naslovom "Konfrontacije", Dušan Makavejev.
 

Među gostima prvog "Festa" bile su zvezde Marija Šel i Liv Ulman, Denis Hoper, Danijel Olbricki.
 

Narednih godina popularnost "Festa" je rasla, mada sjaj i čudo prvog izdanja nisu ponovljeni. U zavisnosti od naše društvene situacije, ali i godišnje ponude svetske kinematogafije, bilo je različitih faza padova i uspona, pa čak i perioda kada "Fest" nije održavan - u vreme sankcija međunarodne zajednice prema SRJ početkom 90. godina.

Tako ove godine očekujemo tek 39. "Fest". Prema najavi organizatora - Direkcije "Festa", biće održan od 25. februara do 6. marta, sa glavnim programom u "Sava centru".

2024 © - Vesti online