Subota 08.01.2011.
19:38 >> 08:53h
Vestionline

"Ako treba sa Tadićem ću rešavati sudbinu uhapšenog branitelja"

 

Boris Tadić i Kosorova

"Ako bude potrebno, nazvaću predsednika Tadića da porazgovaramo o tome", izjavila je premijerka na obeležavanju 21-godišnjice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Splitu.

Kosorova je najavila da će hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković u ponedeljak radi rasvetljavanja ovog slučaja kontaktirati ministarku pravde Srbije Snežanu Malović.

"Učinićemo sve da dobijemo punu istinu i vidimo što se može učiniti jer ne bi bilo dobro da se stvori utisak o bilo kakvom progonu hrvatskih branilaca", izjavila je Kosorova.

Na pitanja da li postoji popis osoba koje Srbija tereti za ratne zločine u Hrvatskoj, Kosorova je odgovorila da je, koliko je njoj poznato, svojevremeno bivši ministar pravde Ivan Šimonović razgovarao sa svojom koleginicom iz Srbije o određenim popisima i u jednoj i u drugoj državi.

"Za sada nemam više podataka i ne bi bilo dobro da bilo šta prejudiciram", rekla je Kosorova.

Hrvatskog državljanina, 41-godišnjeg Purdu policija BiH uhapsila je u sredu prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje, na osnovu Interpolove poternice MUP-a Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor. Purda se tereti da je, zajedno s dve osobe, učestvovao u ubijanju i nehumanom postupanju sa ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Predsednik desničarske Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb izjavio je da poseduje listu sa imenima 332 hrvatska vojnika iz Vukovara i stotinjak iz Osijeka koje vlasti Srbije traže zbog ratnih zločina koje su počinili.

Srb, koji nije želeo da pokaže listu novinarima, dovodi taj spisak u direktnu vezu s hapšenjem Purde i tvrdi da su na popisu "imena vukovarskih branilaca, uključujući i branioce iz drugih delova Hrvatske, koji su učestvovali u odbrani tog grada 1991. godine".

2024 © - Vesti online