Petak 07.01.2011.
22:09
RTS

Srbija popunila Upitnik Evropske komisije

Samo još da se prekontroliše i prevede
 

Iz Kancelarije za evropske integracije stigla je vest da su institucije u Srbiji odgovorile na svih 2.483 pitanja iz Upitnika Evropske unije. Službenici Kancelarije imaju zadatak da do ponedeljka pomognu nekim Ministarstvima da poprave i dopune odgovore. 

Oko 5.000 strana sitno kucanog teksta su u brojkama i slovima - "Odgovori na Upitnik". Osim što su test, da li je država spremna za dalje evrointegracije, ispit su i za oko 70 prevodilaca koji treba što pre da ih prevedu. Država je zadužila i oko 30 koordinatora da provere da li su odgovori precizni i tačni. Međutim, već se naziru i moguća potpitanja iz Brisela.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić kaže da će jedan broj pitanja pokazati da ono što je identifikovano u Akcionom planu, pre svega u domenu reforme pravosuđa, reforme političkog sistema, određenih elemenata regulatornog sistema, regulatornih agencija, pa i nekih socijalno-ekonomskih pitanja da tu jeste nužan napredak, ne u nekom srednjem roku, nego do juna ove godine.

Ispostavilo se da je najteže bilo odgovoriti na ekonomska i finansijska pitanja, jer se naša statistika drugačije radi od evropske.

"Pitanja vrlo često traže reference u odnosu na pravo Evropske unije, traže statističke podatke, pa se na njih ne može odgovoriti mehanički", kaže Nikola Jovanović, glavni urednik časopisa Izazovi evropskih integracija.

"Koliki je kvalitet videćemo kad konačna verzija bude usvojena u Vladi, ali i kada u Evropskoj komisiji počnu da daju svoje sugestije, potpitanja, što možemo očekivati u februaru ili martu ove godine", rekao je Jovanović.

Avionske karte za Brisel rezervisane su za 31. januar, kada delegacija Vlade treba da preda Upitnik. Prethodno će Upitnik proći kontrolu Nacionalnog saveta za evropske integracije i nadležnog skupštinskog odbora. 

2024 © - Vesti online