Petak 07.01.2011.
16:50 >> 18:02h
Bliconline

Crnogorac uhapsio Če Gevaru

Pukovnik Andrija Selić (desno, sa šapkom) pored Če Gevare
 


Andrija, kasnije Andres, sin je Božidara Selića, koji se dvadesetih godina 20. veka doselio u Argentinu, a tokom života u Boliviji je jedno vreme bio ministar odbrane i unutrašnjih poslova. Na legendarnoj slici, gde nad mrtvim Čeom bdi gomila ljudi, pukovnik Selić je oficir sa brkovima koji pokazuje prostrelnu ranu.

“Ne treba baš juriti senzacionalizam i prenositi informacije kako je Andrija Selić bio namenski angažovan da uhvati Če Gevaru. On je bio angažovan kao redovni vojnik na toj teritoriji i učestvovao je u hapšenju čuvenog revolucionara koji se zatekao na tom prostoru“, kaže za “Blic” publicista Gordan Stojović, koji sprema knjigu o porodici Selić.
 

Zvanična priča je da je u operaciji hvatanja Ernesta Če Gevare učestvovalo nekoliko hiljada vojnika, a da je Andrija Selić lično učestvovao u ispitivanju ranjenog Če Gevare u lokalnoj školi. Pukovnik Selić je bio prisutan i tokom sahrane čuvenog Čea, a vest o ubistvu revolucionara prvo je stigla u Vašington.

Inače, malo ko zna da u Južnoj Americi ima oko 40.000 Crnogoraca, a da ih je početkom 20. veka bilo oko 15.000.

Zarobio ga Crnogorac: Ernesto Če Gevara

"Sledeći puteve većine Crnogoraca, Božidar Selić je došao u Argentinu kod Pavla Popovića, inženjera koji je držao građevinsku firmu i koji je stalno zapošljavao Crnogorce. Kao belci u Boliviji, Selići su imali dosta privilegija i novca, pa je Božidar poslao Andriju na studije u čuveni Vest Point. On je dogurao do čina pukovnika, a hapšenjem Če Gevare se proslavio, pa je kasnije radio i kao ministar i kao ambasador u Paragvaju", objašnjava Stojović.
 

Nestabilna politička vremena u Južnoj Americi došli su i Seliću glave. Mnogo je verzija o smrti bivšeg pukovnika.

"Najčešće je verzija da su ga ubili levičari zbog osvete Če Gevare, ali nije isključeno ni da je stradao od “njegovih” jer je bio veoma uticajan i poštovan, što im svakako nije išlo u prilog", zaključuje Stojović.
 

On kaže da je porodica Selić izuzetno brojna u Južnoj Americi, rasuti su i na drugim kontinentima, ali su svi svesni svog porekla i velike su patriote. Inače, većina crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi su potomci učesnika Božićne revolucije, koja je izbila zbog dolaska loze Karađorđevića na vlast.

2024 © - Vesti online