Petak 07.01.2011.
16:33
Vestionline

Ko će da pronađe dukat u česnici...

Građani se trudili da pronađu dukate u česnici
 


Pogača, koja je u duhu verske tradicije lomljena dvadeseti put, napravljena je u pekari "Toma" i teška je oko 50 kilograma, a dukati u njoj dar su preduzeća "Jablanica" iz Beograda.
 

Lomljenju pogače prisustvovalo je oko 350 građana, a prvi dukat u velikom bozićnom kolaču pronašao je penzioner iz Beograda Stevan Miljković.
 

"Već deset godina dolazim ovde na lomljenje česnice, ovo mi je prvi put da sam pronašao zlatnik i veoma sam srećan", rekao je Miljković.
 

Među građanima, bilo je i onih kojima je odlazak na lomljenje pogače na Terazijama tradicija, ali i onih koji su tu prvi put.
 

"Ne propuštam lomljenje česnice već šest godina, a ove godine sam dovela i trogodišnjeg unuka, i nadam se da će on nastaviti da dolazi kad ja ne budem mogla", rekla je penzionerka Milka Kovačević.
 

Prema rečima direktora firme koja je ove godine po prvi put darovala zlatnike za česnicu, Mališe Milićevića, dukati su urađeni sa likom Isusa Hrista, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Nikole.
 

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ove godine, na neki način, učestvovali u pravljenu tradicionalne češnice namenjene građanima i čestitam svima koji su pronašli dukat", rekao je Milićević.

2024 © - Vesti online