Petak 07.01.2011.
06:57
Vestionline

Japanci i Amerikanci mire Korejce

Maehata je, u govoru u vašingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja, održanom pre sastanka sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, rekao da je Japan ozbiljno zabrinut zbog toga što severnokorejski nuklearni program predstavlja pretnju po stabilnost regiona.

Nuklerani program S. Koreje pretnja po stabilnost regiona
 


Posle razgovora sa Klintonovom, on je kazao da bi prvo Severna i Južna Koreja trebalo da obnove dijalog, a da pregovori, u kojima, osim dva suseda na Korejskom poluostrvu, učestvuju i Japan, SAD, Kina i Rusija, mogu biti nastavljeni ako Severna Koreja "preduzme konkretne akcije", ne navodeći druge detalje.


Klintonova je rekla da se SAD i Japan konsultuju i da su rešeni da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave provokativno ponašanje Severne Koreje i da Korejsko poluostrvo postane oblast bez nuklearnog oružja, navele su agencije.


Severna Koreja je nagovestila spremnost da obnovi razgovore i u sredu je zatražila što skorije bezuslovne pregovore sa Severnom Korejom, ali Seul je brzo odbacio ponudu nazvavši je "neiskrenom".

2024 © - Vesti online