Petak 07.01.2011.
07:41
Mondo

''U EU prvo Hrvatska, pa Srbija''

"Ako pogledate kartu, onda između Grčke i Mađarske vidite sivu zonu i uvek imate osećaj nedovršenog posla. EU neće dovršiti svoj okvir dok to područje ne nestane. Treba započeti sa Hrvatskom, zatim će slediti Srbija i ostale zemlje", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Hrvatska među prioritetima Mađarske: Viktor Orban
 

Završetak pristupnih pregovora sa Hrvatskom je među ključnim prioritetima mađarskog predsedavanja u prvoj polovini ove godine, dodao je Orban.

Mađarska je među prioritete uvrstila i podsicanje privrednog rasta i zapošljavanja, energetsku bezbjednost, evropsku strategiju za integraciju Roma, Dunavsku strategiju.

"Ako ispunimo sve ovo onda ćemo moći reći da smo bili sto odsto uspješni", rekao je

Mađari otvaraju put Srbiji ka EU?

 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji rekao je da će njegova zemlja, koja od 1. januara predsedava EU, učiniti sve što može da tokom sledećih šest meseci pomogne u približavanju Srbije i celog regiona zapadnog Balkana Uniji.

Orban grupi briselskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu na predstavljanje šestomesečnog mađarskog predsedanja.

Mađarska je zvanično preuzela predsedavanje Evropskom unijom na ceremoniji koja je održana u mađarskom parlamentu.

Vršilac dužnosti premijera Belgije Iv Leterm, koji je predao zastavu predsedništva EU mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, izjavio je na ceremoniji da je EU u proteklom periodu postala veoma dinamična i da Mađarska može ojačati taj trend tokom narednih šest meseci predsedavanja.

Mađarska se zalaže i za primanje Bugarske i Rumunije u šengenski prostor, ali to za vreme mađarskog predsedanja EU neće biti moguće nakon što su se Nemačka i Francuska tome usprotivile ocenjujući da Bukurešt i Sofija nisu postigli dovoljan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

2024 © - Vesti online