Petak 07.01.2011.
04:49
Vestionline

Portugalija se bori sa budžetskim deficitom

"Možemo garantovati da je cilj deficita od 7,3 odsto ostvaren", mada još nisu prikupljeni svi podaci, rekao je u četvrtak sekretar za nacionalni budžet Emanuel Augusto Santoš.


Portugalija nastoji da promeni fiskalnu politiku zbog strahovanja tržišta da neće biti u stanju da ispoštuje dužničke obaveze i da će joj biti potrebna pomoć za spasavanje, kao što je bila potrebna Grčkoj i Irskoj, prenela je agencija AP. Ta strahovanja su podstakla rast portugalskih troškova pozajmljivanja.

Portugal pokušava da se iskobelja iz velike krize
 

Nervoza finansijskih tržišta zbog Portugalije ponovo je ispoljena, kada je prinos na portugalske 10-godišnje obveznice povećan na 6,9 odsto, sa 6,4 odsto u sredu, što je blizu rekorda u zoni evra od sedam odsto, dostignutog prošlog novembra.


Radi poređenja, prinos na nemačke orijentacione obveznice ostao je na nepromenjenih 2,9 odsto. Vlada Portugalije je više puta odbacila mogućnost spasavanja, ukazavši da joj nije potrebna pomoć radi oporavka ekonomije.


Portugalija je u sredu pribavila 500 miliona evra prodajom vladinih obveznica, ali je morala da prihvati znatno više kamatne stope kako bi privukla investitore. Prosečna kamatna stopa na te obveznice od 3,7 odsto je bila gotovo dvostruko veća u odnosu na stopu na slične obveznice koje su emitovane u septembru i znatno veća od kamatne stope od 0,6 odsto koju je ta zemlja platila pre godinu dana.


Budžetski deficit Portugalije u 2009. iznosio je 9,3 odsto BDP i bio je četvrti po visini u zoni evra. Vladin cilj je da ove godine deficit svede na 4,6 odsto BDP. Ključni doprinos smanjenju prošlogodišnjeg deficita dalo je prebacivanje u državni trezor penzionog fonda "Portugal Telekoma", vrednog 2,8 milijardi dolara, što odgovara približno 1,6 odsto BDP.

2024 © - Vesti online