Petak 07.01.2011.
01:14
Vestionline

Britanci traže legalizaciju trgovine organima

Sirotinja Trećeg sveta već prodaje svoje organe Zapadu
  

"Potražnja je ogromna, a ako neko želi da proda svoj organ, recimo bubreg, i na taj način se izvuči iz finansijske krize, zašto mu se to ne bi dozvolilo? To je njegov izbor", rekao je Piter Bel, penzionisani hirurg i bivši potpredsednik Kraljevskog hirurškog društva, napominjući da bi pre donošenja zakona trebalo sprovesti javnu raspravu.


Ovaj predlog je izazvao veliku raspravu među britanskim lekarima, a mišljenja su podeljena. Dok jedni zagovaraju legalizaciju prodaje organa tvrdeći da hiljade ljudi godišnje umre jer ne mogu da pronađu donora, a da Britanci ionako odlaze u Indiju i zemlje Trećeg sveta gde tajno kupuju bubrege, rožnjače, jetru i ostale organe, drugi lekari smatraju da je prodaja nedopustiva i da princip transplatacije i dalje treba da se zasniva na altruizmu.


"Kada bismo legalizovali prodaju delova tela, na udar bi došli siromašni i oni koji su u finansijskim teškoćama. Da bi se iščupali iz nevolja, prodavali bi svoje delove tela ne razmišljajući o riziku kojem se izlažu", kaže Kenet Bojd, profesor bioetike na Univerzitetu u Edinburgu.

2024 © - Vesti online