Četvrtak 06.01.2011.
19:44
Vestionline

Udomljena keruša Mila

Keruša Mila konačno u sigurnim rukama
 
Novi vlasnik keruše Dušan Čarnić je rekao da se on i njegova porodica "vrlo jadno i bedno osećaju, ali i osećaju krivicu što se tako nešto deseilo u Srbiji i gradu gde su rođeni".

Mila trenutno koristi petu verziju specijalnih anatomskih proteza, koje su napravili stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Beogradu i Ortopedskog zavoda "Rudo".

"Kada se to desilo govorili smo da će biti potrebno puno ljubavi i vremna da bi došli do oporavka. Mislim da je ljubav odigrala najveću ulogu i da Mila sada, iako je invalid, uz pomoć celog tima i podrške građana može da se kreće i stoji na nogama", rekao je pomoćnik gradskog sekretara za sektor zoohigijene Vladimir Terzin i izrazio nezadovoljstvo što počinilac još nije pronađen.

Policija i hitna pomoć za životinje

 

Prema rečima Terzina, grad Beograd će se u 2011. potruditi da osnuje instucije kako bi se sankcionisali oni koji čine zverstva prema životinjama, jer Srbije ne treba da bude oznacena kao zemlja u kojoj se takve stavri desavaju.


"Kroz osnivanje policije i hitne pomoći za životinje obezbedićemo mnogo veću pomoć za sve životinje, ne samo za napuštene, već i za udomljene. Nadamo se da će Mila sličnu ljubav i podršku imati i u porodici Čarnić i da će, posle svega što je preživela, ljudi i svet izgledati bolje u njenim očima", rekao je Terzin.


Terzin je objasnio da će hitna pomoć imati svoja vozila, dok će policajci za životinje biti naoružani, a moći će na terenu da sprovode istragu i ponašaju se kao da je u pitanju čovek.


Komisija Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, koja se do sada starala o Mili, izabrala je Čarniće jer mogu da joj pruže komforne životne uslove, zadovoljavajućeg su materijalnog stanja i vole životinje.

Mila je trebalo da bude operisana na klinici u Nemačkoj, koja se bavi problemima invalidnih životinja i izradom proteza, ali je stručna komisija, koju je formirao Sekretarijat za komunalne poslove, kasnije odustala od te ideje.


Komisija je odlučila da Mili budu ugrađene eksterne proteze, koje se skidaju i omogućavaju lakše održavanje higijene.


Na konkurs za Miline usvojitelje, koji je raspisan pre nekoliko meseci, prijavile su se i porodice iz Slovenije, Francuske i Kanade, a iako se u prvom trenutku učinilo da nijedna porodica iz Srbije nije zainteresovana, kerušu su udomili Čarnići.

2024 © - Vesti online