Četvrtak 06.01.2011.
15:28
Vestionline

Pomor rakova i morskih životinja

Još uvek se istražuju razlozi umiranja životinja
 


Stotine mrtvih ptica - kosova, crvendaća i čvoraka - pronađene su u razmaku od nekoliko dana na ulicama dva grada u američkoj državi Kentaki, Mareju i Gilbertsvilu, izvestili su lokalni mediji.
 

Portparol nadležne službe u Kentakiju Mark Maračini rekao je da je analiza pokazala da ptice nisu bile bolesne, niti otrovane, i da bi uzrok njihovog uginuća mogao da bude hladno vreme.
 

Hladno vreme se smatra uzrokom uginuća miliona riba u zalivu Čizapik, u američkoj državi Merilend, kao i 40.000 rakova koji su pronađeni na obalama Taneta u engleskom Kentu.
 

Obala je puna njihovih mrtvih tela, zajedno sa telima morskih zvezda, jastoga i sunđera. Ogromni pomori riba otkriveni su i u Brazilu i Novom Zelandu.
 

Panika je počela kada je oko 5.000 mrtvih kosova prvog dana Nove godine palo sa neba na grad Bibi u Arkanzasu, a nedugo zatim je u blizini Baton Ruža u Luizijani pronađeno još oko 500 mrtvih ptica.
 

U Arkanzasu je, takođe, pronađeno blizu 100.000 mrtvih riba, i to u reci Arkanzas, na oko 180 kilometara od Bibija.

Evropa se, takođe, pridružila SAD, pošto je na ulici švedskog grada Falkopinga, pronađeno oko 50 mrtvih čavki.
 

Analize su u toku, a kao mogući razlozi pomora ptica se, osim loših vremenskih uslova, navodi i vatromet za novogodišnje praznike, koji ih je možda preplašio.
 

2024 © - Vesti online