Četvrtak 06.01.2011.
03:06
blic.rs

Veljović: Kriminalci ratuju zbog uticaja u srpskoj vlasti

Milorad Veljović
 

Direktor srpske policije Milorad Veljović u intervjuu za “Blic” trenutnu situaciju u vrhu srpskog podzemlja objašnjava akcijama pripadnika MUP kojima je presečen uticaj koje su kriminalni bosovi pokušali da ostvare na državnu vlast.


- Svaki kriminalac koji ima novac želi vlast. Kada imate novac a nemate uticaj, nastaje problem. Policija je ušla u poslovanje kriminalaca, otkrila kretanje njihovog novca, osujetila njihove uticaje u određenim strukturama u državi. Zato danas vlada sukob interesa među vođama kriminalnih organizacija zbog nemogućnosti da oni vode kadrovsku politiku u državi i utiču na funkcionisanje državnih institucuja, kaže Veljović.


Mnogi prvooptuženi za krivična dela i dalje su na slobodi, Darko Šarić, Stanko Subotić... Šta radite na njihovom hapšenju?
- Interes policije, a i Šarićev interes, jeste da bude uhapšen i to nije neozbiljna izjava. Tvrdim da će se onda kad Šarić bude uhapšen, konačno videti da on nije vrh kriminalne piramide...


Da li imate međunarodnu podršku za te akcije?
- Prošlog meseca sam bio na sastanku sa generalnim sekretarom Interpola Ronaldom K. Noblom, gde je dogovoreno da ova međunarodna policijska organizacija po prvi put učestvujuje u sprovođenju zajedničkih akcija u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, pre svega onih koje se bave krijumčarenjem droga. Rezultati tih akcija u saradnji sa policijama više zemalja biće vrlo brzo poznati javnosti.


Da li to najavljujete hapšenja novih narko-grupa?
- Ne samo jedne, već više grupa. Formirane su zajedničke istražne grupe u kojima su i policije više zemalja i predstavnici Interpola, koje će raditi na rasvetljavanju krivičnih dela ovih kriminalnih organizacija.


Da li su te grupe jače od Šarićevog klana?
- One su u bliskim vezama ili u nivou sa kriminalnom grupom braće Šarić. Njima rukovode državljani iz više zemalja, a realizacija ovih akcija biće u prvoj polovini 2011. godine. Uloga srpske policije je tu veoma bitna. Na sastanku u centrali Interpola, gde su bili direktori policija iz još deset zemalja, rad naše policije i ministra Ivice Dačića je posebno pohvaljen. Ocenjeno je i da je Srbija sa predsednikom Borisom Tadićem lider na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala. Naravno da je naš cilj da vođe glavnih organizovanih kriminalnih grupa budu privedene jer će jedino tako javnost Srbije shvatiti da nema zaštićenih.

2024 © - Vesti online