Sreda 05.01.2011.
19:42
Vestionline

Incko obustavio primenu zakona RS

Incko stopiro primenu Zakona RS
 


"Uzimajući u obzir da će unutar BiH doći do barem jednog osporavanja ustavnosti Zakona o državnoj imovini RS pred Ustavnim sudom BiH, nalog visokog predstavnika će osigurati da ne dođe do komplikovanja situacije na terenu provođenjem ovog zakona pre nego Ustavni sud BiH ispita ovaj slučaj i donese svoju odluku", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.
 

Visoki predstavnik je upozorio da se svi nadležni organi moraju uzdržavati od primene ovog zakona sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o ovom pitanju koje se odnosi na predmetni zakon.

Ovo obuhvata i obavezu svih nadležnih organa da se suzdrže od preduzimanja mera na promeni prava vlasništva u odgovarajućim vlasničkim knjigama u pogledu one imovine koja spada pod zabranu raspolaganja koju je ranije utvrdio visoki predstavnik.
 

U međuvremenu, novi organi vlasti moraju učiniti maksimalne napore kako bi što pre rešili pitanje državne imovine, ističe se u saopštenju i dodaje da je pronalaženje rešenja za državnu imovinu test ozbiljnosti onih koji su izabrani u oktobru prošle godine, kada su u BiH održani opšti izbori.
 

Incko podseća da od 2004. godine Upravni odbor Saveta za primenu mira traži da se postigne trajno rešenje ovog pitanja.

Dodik: Incko nema ovlašćenja

 

Komentarišući odluku o obustavi zakona o statusu državne imovine u RS, predsednik RS Milorad Dodik je rekao da nalog neće biti objavljen u Službenom glasniku RS.

 

Dodik je rekao da Ustavni sud BiH nije nadležan za ocenu ustavnosti ovog akta, koji je donela Narodna skupština Republike Srpske.

 

Zahtev za ocenu ustavnosti zakona Ustavnom sudu BiH podneo je zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamentarne skupštine Sulejman Tihić, koji je ocenio neustavnim i antidejtonskim zakonsko rešenje, koje je donela RS.

2024 © - Vesti online