Sreda 05.01.2011.
16:08
Vestionline

Srbija gradi moderan sistem odbrane

Vojska će garantovati mir i stabilnost u regionu
 


"Bela knjiga odbrane" je izrađena prvi put u Srbiji, a predstavlja dokument koji transparentno, najširoj domaćoj, ali i stranoj javnosti približava procese dostignuća i projekcije u razvoju sistema odbrane.
 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac navodi da sadržaj "Bele knjige" ima istorijsku nit, povezanost prošlog, opis sadašnjeg i realnu projekciju budućeg razvoja sistema odbrane.
 

"Čuvajući svoju tradiciju i koristeći se iskustvima najmodernijih, stvaramo pretpostavke za viziju i projekciju našeg sistema odbrane", naveo je Šutanovac.
 

Prema njegovim rečima, vizija sistema odbrane zasniva se na viziji savremene i moderne Srbije, članice EU, integrisane u kolektivni sistem bezbednosti.
 

Tu spada i vojska koja, kako navodi Šutanovac, svojom snagom može da garantuje mir i stabilnost u regionu i učestvuje u očuvanju regionalnog i globalnog mira.
 

"Takav sistem odbrane svrstava nas u red odgovornih država i postavlja ravnopravno za sto sa zemljama i organizacijama čijem članstvu težimo a doprineće i da Srbija ne bude samo korisnik već da postane izvoznik bezbednosti“, smatra Šutanovac.

2024 © - Vesti online