Sreda 05.01.2011.
14:52
Jutarnji.hr

Hvar: Srpski manastir pretvoren u noćni klub

Manastir Svete Paraskeve (spolja)

Manastirom Svete Paraskeve ili Svete Venerande na Hvaru, danas je popularni klub u vlasništvu Grada Hvara kojim upravlja jedna privatna firma. Diskoteka koja se nalazi u zdanju manastira jedna je od najpopularnijih letnjih destinacija na Hvaru. 

Eparhija dalmatinska je na svom sajtu objavila da je manastir sagrađen 1561. godine. Posle Drugoga svetskog rata i Zakona o denacionalizaciji manastir Svete Venerande (Paraskeve) postaje vlasništvo Grada Hvara i zaštićeni spomenik kulture.

...a unutra klub

"Sa žaljenjem smo konstatovali da je svetinja pretvorena u noćni klub", rekli su u Eparhiji dalmatinskoj. "Naše nezadovoljstvo podelio je i katolički biskup Mile Bogović kada je pitao episkopa dalmatinskog Fotija šta je sa svetom Venerandom, pri čemu se neugodno iznenadio kada je čuo da je to sada pretvoreno u noćni klub. Stoga se nadamo da će nadležna tela preduzeti sve zakonske mere da se ovaj verski objekat vrati SPC-u i njenim vernicima", piše u saopštenju eparhije.


Manastir je pretvoren u noćni klub ovog leta, posle čega su ga posećivale mnoge građevinske inspekcije zbog sumnje da je zaštićeni objekat bespravno nadograđivan. Inspekcija je naredila da se uklini krovna konstrukcija, a protiv vlasnika je podneta krivična prijava.

2024 © - Vesti online