Četvrtak 06.01.2011.
08:00
Srna

Pećina velika kao njujorški blokovi

Speleolozi, čije je spektakularne snimke veličanstvene pećine objavio časopis "Nešenel džiografik", kažu da je pećina blizu granice Vijetnama i Laosa duga više od pet kilometara, visoka oko 250, a široka 150 metara.

U istraživanju džinovske pećine u Vijetnamu speleolozi su koristili lasersku tehnologiju. Očigledno je da je pećina premašila dimenzije dosadašnjeg svetskog rekordera - Pećinu košuta u malezijskom dijelu ostrva Borneo.

Istraživači su prodrli četiri i po kilometra duboko u Son Dung u nacionalnom parku Fong Na Ke Bang, ali nisu mogli dalje zbog porasta ponornice, koja protiče kroz pećinu. Pećinu je proučio tim Adama Spilejna, člana ekspedicije Britanskog udruženja za istraživanje pećina.

Ulaz u pećinu otkrio je Ho Hang, stanovnik obližnjeg sela, još 1991. godine, ali se lokalno stanovništvo plašilo da priđe jer se iz pećine čuo zastrašujući šum ponornice.

Pećina je svetu postala poznata 2009. godine kada je grupa britanskih naučnika, s Hauardom Limbetom na čelu, prvi put kročila u njenu utrobu. Međutim, ekipa Adama Spilejna sagledala je i izmerila dimenzije Son Dunga.

Predvođeni Hoom Hangom, članovi ekspedicije su se u aprilu spustili u njene odaje. Ustanovili su da kroz krečnjačku unutrašnjost pećine, sa džinovskim stalagmitima od 70 metara, protiče velika podzemna reka.

2024 © - Vesti online