Sreda 05.01.2011.
05:39
Vestionline

Pojačana policijska zaštita koptskih crkava u Evropi

Posle nasilja u Egiptu, Kopti mole za zaštitu širom sveta
 

Kopti u Italiji zatražili su specijalnu policijsku zaštitu, a italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini pozvao je zemlje Evropske unije da obezbede bolju zaštitu hrišćana u zemljama u kojima oni predstavljaju manjinu, piše agencija AP.

"Italija ne može da bude sama i izolovana u velikoj globalnoj borbi protiv toga da se hrišćani ne bi proganjali", izjavio je Fratini.


Portparol holandskog nacionalnog koordinatora za borbu protiv terorizma Edmond Meshart je rekao da je policiji skrenuta pažnja na pretnje koje su ranije putem Interneta upućene koptskim crkvama u Holandiji.


Preteće poruke pojavile su se ubrzo pošto je u bombaškom napadu na kopte u Egiptu, 1. januara, ubijena 21 osoba, a francuska policija je pokrenula istragu zbog pretnji koje se odnose na koptske crkve u Francuskoj. U toj zemlji živi najveća zajednica koptskih hrišćana u Evropi, koja broji desetine hiljada pripadnika.


U jugozapadnom predgrađu Pariza Šatne-Malabri oko Crkve Svete Marije i Marka, kojoj su, između ostalih, upućene pretnje, postavljene su metalne barikade. Za sada, nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napad na egipatske hrišćane Kopte u novogodišnjoj noći u Aleksandriji.

2024 © - Vesti online