Subota 28.11.2009.
04:40
Vestionline

Poljska: Zabrana komunističkih simbola

Poljska vlada izjednačila smrtne neprijatelje - naciste i komuniste

Novi zakon kritikovali su opozicija s levice ali i drugi kao loše definisan i težak za sprovođenje. Zakon ne navodi listu zabranjenih simbola, a iz kažnavanja je izuzeta upotreba tih simbola u umetničke i obrazovne svrhe, kao i kolekcionarstvo.

Zakon je predložila opoziciona stranka desnice Pravo i pravda, u čijem je osnivanju učestvovao Kačinjski i koja nastoji da iz Poljske ukloni nasleđe četrdesetogodišnje komunističke vladavine. Predlog zakona je podržala vladajuća Građanska platforma.

Ovaj zakon se nadovezuje na postojeći zakon u Poljskoj prema kojem je krivično delo zastupanje nacizma ili drugih totalitarnih režima. Komunistički simboli nisu spomenuti u prethodnom zakonu.

Senator iz stranke Pravo i pravda Zbignjev Romaševski rekao je da je zakon potreban zato što se zaboravljaju zločini komunističkih režima, što omogućava cvetanje prodaje slika sovjetskih lidera i simbola kao što su srp, čekić ili crvena zvezda.

"Komunizam treba tretirati isto kao i nacizam", rekao je Romaševski, navodeći da je uporediv broj žrtava ova dva režima, ako se uzmu u obzir glad u Ukrajini i deportacije u Sibir za vreme sovjetskog lidera Josifa Staljina.

"Mi u Poljskoj smo živeli između ta dva ekstremna sistema i znamo šta su oni bili", dodao je.

2024 © - Vesti online