Utorak 04.01.2011.
00:47
Vestionline

Iran može da napadne Izrael za 12 minuta

U slučaju upozorenja od napada, Izrael bi imao nešto više od 10 minuta da odreaguje 

U depeši poslatoj iz američke ambasade u Tel Avivu se navodi da je general pukovnik Aškenazi rekao američkoj delegaciji, predvođenoj kongresmenom iz Misurija Ajkom Skeltonom, da Iran poseduje oko 300 raketa tipa "šihab" koje mogu da pogode Izrael u kratkom roku, da se zapravo radi o minutama, što toj zemlji ostavlja vrlo malo vremena da se pripremi za efektivnu odbranu.


Međutim, uprkos opasnosti koju Iran predstavlja za Izrael u depeši se navodi da Aškenazi više brine o berbenim sposobnostima neprijatelja koji je bliže Izraelu, posebno Hamasa koji kontroliše pojas Gaze, na zapadnoj granici i libanskog Hezbolaha, na severu.

Izrael priprema veliki rat

Aškenazijeve procene objavio je norveški list "Aftenposten" koji ima pristup svim depešama poslatim iz američke ambasade, a koje su procurile preko ''Vikiliksa''. On je takođe rekao američkoj delegaciji da se Izrael priprema za veliki rat protiv Hamasa ili Hezbolaha.


"Pripremam izraelsku armiju za rat velikog obima, jer je lakše preći na manju operaciju, nego obrnuto. Raketna pretnja Izraelu je ozbiljnija nego ikada. Zato Izrael toliko naglašava raketnu odbranu," rekao je šef izraelske armije.

Hezbolah ima 40.000 - 50.000 raketa

On je izrazio uverenje da Hezbolah poseduje 40.000 raketa dok su američki zvaničnici smatrali da ih je čak 10.000 više.


"Hamas će imati mogućnost da bombarduje Tel Aviv, s najvećom koncentracijom stanovništva", rekao je navodno Aškenazi.


On je novembra 2009. godine predvideo još veći broj žrtava u okviru mogućeg rata iako je oko 1.400 Palestinaca, uključujući mnoge civile poginulo u tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, započetoj krajem 2008. godine. Takođe je rekao da Izrael neće prihvatiti nikakva ograničenja u ratu u naseljenim područjima.

2024 © - Vesti online