Utorak 04.01.2011.
05:27
Index.hr

Sanader kupovao slike, a nije plaćao porez

Ivo Sanader nije platio porez na kupljene slike
 

Međutim, kao državni službenik, Sanader je morao da prijavi svaki poklon skuplji od 500 kuna, pa je u ovu njegovu priču teško poverovati, prenose hrvatski mediji.

Mogući dokaz protiv Sanadera je i slučaj kupovine slike "Krpanje mreže" Vlahe Bukovca. Način na koji je došao do vredne umetničke zbirke, koja broji i do 400 primeraka, pokazuje i ovaj slučaj u kojem je kupio sliku bez računa, što znači da je država zakinuta za porez. Pri ovoj kupovini Sanader je brižno sakrivao svoj identitet, a čini se da je preskakao i plaćanje poreza.

Iz vile bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici u Zagrebu 27. decembra počelo je iznošenje umetničke kolekcije koja je, prema imovinskoj kartici, vredna 1,5 miliona kuna. Vredna zbirka umetnčkih dela služiće državi kao garancija, dokaže li se da je Sanader "isisavao" novac iz državnih preduzeća.

Iako je Sanader u imovinskoj karti naveo da kolekcija vredi oko 1,5 miliona kuna, neki drugi "procenitelji" tvrde da je višestruko skuplja.

Sanader je osumnjičen za zlopotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i ''Diokija'', kao i udruživanja sa ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih preduzeća posredstvom marketinške agencije ''Fimi medija'' prema kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

2024 © - Vesti online