Ponedeljak 03.01.2011.
18:06 >> 18:22h

"Vladimir Šeks je ratni zločinac"

Amnesti Internešnel označio je Šeksa kao ratnog zločinca
 


Ona je u emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u 2" izjavila da "činjenica da se o tome više nimalo ne priča, da su informacije zataškavane, govori o tome da se on nalazi u velikim problemima".
 

AI je početkom decembra 2010. pozvao Državno tužilaštvo i sudove da istraže javno iznete tvrdnje, prema kojima su visoki politički i vojni zvaničnici, kao što su Šeks, Merčep i Davor Domazet Lošo učestvovali u vršenju ratnih zločina.
 

Kada je Šeks u pitanju, AI je zatražio da se rasvetli njegova odgovornost za ratne zločine u Slavoniji i istraže izjave svedoka da je on, kao šef Kriznog štaba za istočnu Slavoniju, uz Branimira Glavaša, bio formalni i stvarni gospodar zbivanja na tom prostoru 1991. godine.
 

U međuvremenu, zbog sumnje da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991, kao savetnik u MUP-u i komandat rezervne jedinice MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji i delom u paviljonu 22 na Zagrebačkom velesajmu, naređivao hapšenja, mučenja i ubistva srpskih civila, uhapšen je i pritvoren Merčep.
 

Tužilaštvo tvrdi da je odgovoran za ubistva i nestanak 43 civila sa područja Zagreba, Kutine i Pakraca. Šestoro žrtava preživelo je mučenja u Marinom selu.
 

Šeks se, kao tadašnji tužilac, proziva u vezi skandalozne odluka vlasti da ubice zagrebačke porodice Zec, pripadnici Merčepove jedinice, iako su priznali zločin, zbog pravnog propusta što to nisu učinili u prisustvu advokata, pusti na slobodu.
 

Gostujući u TV emisiji Babićeva je rekla i da o glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću već neko vreme "kruže papiri" koji ga povezuju sa zataškavanjem zločina u Lori u Splitu.
 

"To mu je prevelik uteg da bi svoj posao mogao raditi profesionalno", rekla je Babićeva.
 

Admiral Domazet Lošo, kao tadašnji šef obaveštajne službe, vodio je po paralelnoj liniji komandovanja glavnu reč u operaciji "Medački džep" u septembru 1993. u kojoj je brutalno pobijeno i iskasapljeno pet zarobljenika i tridesetak srpskih civila.
 

Iako to nevladine organizacije traže, protiv Domazeta se ne sprovodi istraga.

2024 © - Vesti online