Ponedeljak 03.01.2011.
20:47
Tanjug

Čiplić: Poboljšati prava Roma

Ministarstvo će se zalagati za bolji položaj Roma
 

"Prema planu Dekade inkluzije Roma trebalo bi da budu sprovedeni veliki projekti koji se tiču pre svega romskih naselja", rekao je Čiplić.
 

On je ocenio da će značajan i važan posao biti i popis stanovništva iako, kako je rekao, njegovo ministarstvo u tome neće imati velike nadležnosti.
 

"Aganžman mnistarstva će biti sekundaran, ali značajan jer je vezan za popis Roma", rekao je Čiplić i dodao da u Srbiji, prema propisu iz 2002. godine živi 108.000 Roma.
 

Ministar je najavio da će izbori za Bošnjački nacionalni savet biti raspisani početkom naredne godine, najverovatnije u rano proleće.
 

Čiplić je istakao da je ministarstvu važno da svi nacionalni saveti funkcionišu u punoj meri sa punim kapacitetom.
 

Čiplić je, komentarišući izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji tokom NATO bombardovanja, naveo da sada treba utvrditi činjenice, ko su počinioci i zašto se o tome do sada ćutalo.
 

On smatra da je ovaj slučaj dugo držan pod velom tajne i da međunarodna zajednica to sebi nije smela da dopusti, tim pre što je upravo ona ta koja želi poboljšanje odnosa u regionu.

Prema njegovim rečima, ne može se očekivati poboljšanje odnosa u regionu bez rešavanja tragičnih i, kako je kazao, ključnih stvari koje su se dešavale s kraja 1990. godina.
 

Čiplić naveo i da se priča o rekonstrukciji Vlade nikada nije vodila u samoj Vladi, ni u političkim strankama već isključivo u medijima.
 

On je istakao da mu je teško da se izjašnjava o nečemu što nije realna činjenica u životu, ali jeste vest.

2024 © - Vesti online