Petak 27.11.2009.
20:09
Tanjug

Glavaš se iz bekstva žalio na presudu

Branimir Glavaš - priznaje sistem sam kada je u njegovu korist

Glavaš koji je pre izricanja presude pobegao u BiH prethodno stekavši državljanstvo te zemlje uložio je preko svog prijatelja Županijskom sudu u Zagrebu žalbu na 82 strane, dok su njegovi advokati Veljko Miljević, Ante Madunić i Dražen Matijević uložili još 100 stranica žalbe.
 

Rekavši da su tekst presude dobili njegovi advokati, ali ne i on, Glavaš je rekao da je tražio da mu se presuda dostavi u BIH i da su on i njegovi advokati žalbu uložili u zakonskom roku.
 

Hrvatski mediji preneli su izjavu Glavaša da će se u Hrvatsku vratiti kao slobodan čovek, jer, kako kaže, nije ratni zločinac niti je počinio išta što bi ukaljalo čast i dostojanstvo rata koji je Hrvatska vodila za odcepljenje od Jugoslavije.
 

Glavaš je naglasio da je proces protiv njega politički montiran i da ga je pokrenuo bivši premijer Ivo Sanader.
 

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu je sredinom novembra takođe uložilo žalbu, u kojoj je tražilo veće zatvorske kazne za Glavaša i petoro osuđenih u slučajevima likvidacija Srba u Osijeku.
 

Glavaš je osuđen kao naredbodavac i organizator zatvaranja, mučenja i likvidacija Srba u svom sedištu i na obali Drave, a pripadnici jedinice jer su provodili njegova naređenja.
 

Tadašnji komandir voda Ivica Krnjak osuđen je na osam, Gordana Getoš Magdić na sedam, a Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić na po pet godina zatvora.
Povećanje kazni tužilaštvo je tražilo zbog naročito teških okolnosti dela i visokog stepena njihove krivične odgovornosti.


Na obali Drave u jesen i zimu 1991. i početkom 1992. likvidirano je najmanje 10 srpskih civila, dok je ujesen u krugu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu kome je bio na čelu Glavaš, naredio hapšenje i mučenje petoro i likvidaciju dvojice civila.

Krunski svedok bio je jedan pripadnik jedinice pod Glavaševom komandom koji je po njegovom naređenju pucao u jednog od civila za koga je ustanovljeno da je umro od opekotina izazvanih pijenjem kiseline iz akumulatora.

2024 © - Vesti online