Petak 27.11.2009.
18:42
Tanjug

Vakcine stižu u Srbiju

Prvo test, pa onda vakcinacija
Predstavnica za štampu "Jugohemije" Vesna Danilovac izjavila je da su vakcine tokom dana preuzete iz fabrike u Sijeni, u Italiji, i specijalnim kamionima sa rashladnim sistemima biće transportovane do Instituta za virusologiju i vakcine "Torlak" u Beogradu.

Vakcina će po prijemu prvo biti testirana, a tek nakon dobijanja sertifikata domaće Agencije za lekove, biće distribuirane institutima i zavodima za javno zdravlje širom Srbije, kako bi počela vakcinacija.

Dr Predrag Kon izjavio je da planirano je da se vakciniše 500.000 građana u drugoj polovini decembra, ali da do vakcinacije neće doći ukoliko naša Agencija za lekove ne izda pozitivan sertifikat.

Kako je ranije najavljeno, vakcinacija građana Srbije ići će u "tri talasa", prvo će njome biti obuhvaćeni oni najugroženiji - hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.

U drugom krugu biće vakcinisani oni od kojih zavisi funkcionisanje društva u celini, da bi u trećem vakcine primili svi ostali, zdravi građani.

Kako je saopštila "Jugohemija", ovo će biti prve količine vakcina dopremljene u našu zemlju i isporučene pre dogovorenog roka. Tokom transporta vakcina biće preduzete sve mere rigorozne kontrole radi održavanja temperaturnog "hladnog lanca".

2024 © - Vesti online