Ponedeljak 03.01.2011.
00:41
blic.rs

Tadić: Treba nam nova Vlada, ali sada imamo prečeg posla

Treba mnogo da se radi, nije nam Vlada najveći trn u oku: Boris Tadić
 

- O rekonstrukciji Vlade treba da se povede ozbiljan razgovor među koalicionim partnerima, a ne preko medija. Rekonstrukcija može biti promena Zakona o ministarstvima ili se može ostvariti kroz personalne promene, u svakom slučaju mora da se ostvari dinamika koja bi rezultirala okončavanjem svih poslova koje smo započeli, rekao je u intervjuu “Blicu” Boris Tadić.


Vaši koalicioni partneri su podeljeni. Šta vi mislite?
- Mislim da je potrebno mnogo promena u političkom sistemu Srbije, uključujući ustavne promene, promene izbornog sistema koji bi omogućio građanima da direktno glasaju za još nekog svog predstavnika u vlasti, umesto, kao do sada - samo za predsednika Republike. Pa, recimo, promene zakona o finansiranju političkih stranaka. Sve je ovo mnogo potrebnije od rekonstrukcije Vlade, koja je takođe potrebna. A za sve to je neophodan konsenzus među strankama koje čine Vladu. Zašto toga nije bilo u prethodnim decenijama, ne znam, ali kad god pokrenem raspravu o reformi političkog sistema, dođe do otpora.


Da li bi u rekonstrukciji Vlade trebalo menjati i premijera?
- On je jedan od ljudi čija su rešenja su bila izuzetno važna i koja su doprinela stabilizaciji prilika u vreme krize. Kao ekspert svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj sede na mestima ministara i lideri stranaka. Mislim, takođe, da je njegova staloženost i ozbiljnost u mnogim trenucima bila od velike koristi. Naročito kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku.


Da li se pojedini politički lideri kriju iza vas? Dinkić kaže da su njegova obećanja ipak imala uticaj na vašu pobedu na izborima?
- Izjava o Dinkićevim obećanjima je toliko besmislena da bih se uzdržao od komentara.


Koliko izveštaj Dika Martija utiče na početak pregovora o Kosmetu?
- Srbija je spremna već nedeljama da počne pregovore, imamo pregovarački tim i platformu, a što se tiče Albanaca sa Kosova i Metohije, očigledno čekaju da završe formiranje svojih institucija posle izbora. Martijev izveštaj nije potresao samo kosovsku političku scenu, već i svetsku medijsku scenu. Onaj svet koji je navikao da stvari gleda crno-belo, na štetu Srba, sada se malo zamislio.

2024 © - Vesti online