Nedelja 02.01.2011.
14:52 >> 17:57h
Vestionline

Kućni pritvor štedi državi milione evra

Štednjom do novog zatvora: Slobodan Homen
 

Na svako pritvoreno ili zatvoreno lice prosečno se dnevno potroši 15 evra, dok su izdaci za osobe sa elektronskim narukvicama u kućnom zatvoru odnosno pritvoru, oko sedam evra dnevno, ukazao je Homen.

 

"Drugim rečima, po danu ćemo imati uštedu od osam evra. Ako preračunate da u Srbiji danas ima oko 3.000 zatvorenika koji su osuđeni na kaznu do godinu dana i na koje bi mogao da se primeni ovaj sistem mislim da to predstavlja veliku uštedu na godišnjem nivou", ocenio je državni sekretar.

U zatvorima 11.500 ljudi

Homen je naveo da je pooštravanje kaznene politike u Srbiji i donošenje novih procesnih zakona tokom reforme pravosuđa stvorilo situaciju da je broj pritvorenih i osuđenih lica porastao za 4.000 u proteklih nekoliko godina, pa tako danas u Srbiji ima oko 11.500 zatvorenih.

Prema njegovim rečima, od primene sistema elektronskog nadzora moći će da se izgradi još jedan novi zatvor u Srbiji.

Elektronski nadzor će se vršiti iz komandnog centra koji se nalazi u Ministarstvu pravde, a biće primenjen na sva lica koja su osuđena na kaznu zatvora do godinu dana. Oni će kazne zatvora služiti u svojoj kući ili svom stanu, tako što će nositi na nozi elektronsku narukvicu, a njihovo kretanje i ponašanje će u potpunosti biti nadzirano iz centra za monitoring.

2024 © - Vesti online