Subota 01.01.2011.
16:10 >> 17:22h

Upoznajte Uroša - prvog bebca rođenog u 2011.

"U porodiliše smo stigli oko 22:30 sati, a sat kasnije su me odveli u salu. Porođaj je protekao brže nego prvi put kada sam pre tri godine rodila devojčicu", istakla je Kalajdžić.


Kao prva rođena beba u 2011. godini, Uroš je dobio poklon od grada Beograda, koji mu su mu uručili gradonačelenik Dragan Đilas i njegova pomoćnica Tatjana Pašić.
 

Đilas je danas obišao prvođenu bebu u 2011. godini, čiji će roditelji od grada dobiti 300.000 dinara.


Uroš, koji je rođen minut posle ponoći, postao je i prvi član Beogradskog bebi kluba i dobio poklon paket različitih proizvoda - od pelena do benkica, vredan 12.000 dinara.


Gradonačelnik se zahvalio svima koji su novogodišnju noć proveli radno - počev od zaposlenih u porodilištima i bolnicama, do onih u policiji i komunalnim preduzećima.


"Sve je funkcionilaslo sjajno. U šest sati grad je bio potpuno čist kao da u njemu nije bilo više desetina hiljada ljudi koji su slavili Novu godinu", naveo je Đilas.


U glavnom gradu su par minuta posle ponoći rođene još dve bebe - devojčice, u Kliničko bolničkom centru "Narodni front i Višegradskoj, gde je tokom novogodišnje noći obavljeno osam porođaja i rođeno devet mališana.

Filip prva beba rođena Novom Sadu


Filip Senji je prva beba rođena ove godine u Novom Sadu. Zdravog dečaka teškog 3,5 kilograma i dugačkog 50 centimetara na svet je donela Novosađanka Sandra Senji, saopšteno je na Klinici za akušerstvo i ginekologiju, među građanima poznatoj kao "Betanija". Dečak je rođen prirodnim putem samo nekoliko minuta nakon ponoći, a on i majka se, kako je rečeno, dobro osećaju.


Pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić je novinarima rekla da će grad nastaviti da brine o bebama i njihovim roditeljima i da će poklon paket u 2011. dobiti svaka porodica u Beogradu koja dobije prinovu.


Pašić je naglasila da se u glavnom gradu broj rođene dece iz godine u godinu povećava. Pre tri godine rođeno je oko 15.000, a u 2010. njih 20.000 i dodala da gradska uprva planira da opredeli poklone i za bebe rođene u nerazvijenim opština u Srbiji.


Ona je dodala da je 2010. više od 35.000 zaposlenih porodilja dobilo pomoć od grada u vidu dotacije do pune zarade, a oko 5.000 nezaposlenih jednokratnu pomoć od 50.000 dinara.


Zaposlenim porodiljama isplaćeno je više od 650 miliona dinara, dok je za pomoć nezaposlenim izdvojeno više od 236 miliona dinara, a na ime jednokratne pomoći zaposlenim porodiljma, čiji je je mesečni prihod po članu domaćinstva manji od 10.000 dinara, više od 21 milion dinara.

2024 © - Vesti online