Subota 01.01.2011.
10:39
Srna

BiH od danas predsedava Savetom bezbednosti UN

Bosna i Hercegovina, čudo od zemlje
 

Još ređe (čitaj: nikad) se nije dogodilo da u vreme predsedavanja zemlja ima vladu u tehničkom mandatu, da je ministru spoljnih poslova istekao mandat i da politička klima više traži međunarodne savete nego što ih može dati.


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra farsom da BiH, koja je pod protektoratom i nema autentičnu vlast, bude članica Saveta bezbednosti UN.


"Upravo je Savet bezbednosti svojim aktima utvrdio da je BiH zemlja u kojoj se ugrožava međunarodni mir, što je dokaz koliko je sve ovo iluzorno", rekao je Dodik.


Lider SDS-a Mladen Bosić, koji je bio zamenik ministra inostranih poslova BiH, rekao je da se prvi put dešava da zemlja koja nije suverena predsedava Savetom bezbjednosti UN.

''Prema nekim normama i međunarodnim uzusima, BiH ne bi ni mogla biti članica UN. Ovako smo došli do apsurda da BiH predsedava Savetom bezbednosti, a da to telo mora da sluša i prima izveštaje OHR-a kao organa UN koji je nadređen svim političkim faktorima u BiH ili se barem tako ponaša", istakao je Bosić.

Bosić kaže da bi "taj apsurd" i imao nekog smisla kada bi ''otvorio oči'' UN i poslužio za zatvaranje OHR-a i kada bi diplomatija BiH zatražila da BiH postane normalna i suverena zemlja kao i ostale članice UN.

2024 © - Vesti online