Petak 31.12.2010.
02:37
blic.rs

Novcem od droge kupljena mnoga preduzeća u Srbiji

Miljko Radosavljević
 

On je u intervjuu za beogradski "Blic" rekao da će tužilaštvo s policijom istražiti sporne privatizacije kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih koji su u tome učestvovali.


Istraga pranja novca koji je krijumčarenjem kokaina stekla grupa Darka Šarića dovela je specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal do postupka privatizacije velikog broja preduzeća.


Radisavljević kaže da je došlo do novih značajnih podataka i dokaza o korišćenju tog novca u privatizaciji.


"Tim novcem kupljen je veliki broj društvenih prduzeća iz kojih je zatim na različite načine izvlačen kapital i kupovana nova preduzeća", rekao je Radisavljević i najavio istrage spornih privatizacija.


Po njegovim rečima posle takve privatizacije izvršene prljavim novcem, ostala su upropašćena preduzeća, nad nekima je pokrenut stečajni postupak, a profitirali su samo novi vlasnici stičući veliko bogatstvo.


Radisavljević je rekao da je rad Tužilaštva protekle godine bio vrlo uspešan, posebno istićući postupak protiv grupe Darka Šarića i podizanje optužnica zbog prometa kokaina i pranja novca.


Po njegovim rečima vidljivi su i rezultati u slučajevima visoke korupcije. Radisavljević je naveo da su podignute optužnice protiv bivših direktora Železnice Srbije, Instituta za onkologiju, Poreske uprave u Leskovcu, a doneta je i prvostepena presuda zbog korupcije u pravosuđu.


Radisavljević je naglasio da su spremnost tužilaštva da se obračuna s organizovanim kriminalom i napredak koji je Srbija tu ostvarila konstatovani i u izveštaju Evropske komisije.

2024 © - Vesti online