Petak 31.12.2010.
00:42
blic.rs

Josipović: U interesu Hrvatske da Srbija uđe u EU

Evropa voli regionalnu solidarnost, pa je Ivo Josipović i daje
 

Beogradski “Blic“ piše da Josipović očekuje da njegova zemlja već iduće godine zatvori sva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, što bi joj otvorilo put da do 2013. postane punopravna članica Unije.


"Već ste videli da je premijerka Kosor ustupila Srbiji disk s prevodom zajedničkih evropskih pravnih tekovina. Vrednost toga diska je oko šest milona evra. Ali to je samo tehnička pomoć. Ono što je ključno jeste politička podrška, poruka zemljama EU da su u ovoj regiji zemlje solidarne u ambicijama ulaska u EU i da je uspeh jedne od njih uspeh za sve", rekao je Josipović.


Po njegovim rečima u Hrvatskoj preovladava mišljenje da je ubrzavanje integrisanja Srbije, kao i ostalih suseda, stvar i hrvatskog nacionalnog interesa.


"Svakim novim korakom bilo koje zemlje u okruženju prema EU svakoj drugoj se povećava i prostor stabilnosti, sigurnosti i slobodni ekonomski prostor u kojem se poslovni odnosi odvijaju pod istim uslovima".


On smatra da je napredovanje Hrvatske i Srbije prema članstvu u EU posebno blagotvorno kada se radi o BiH. Josipović je istakao da pomirenje nema alternative, niti se može živeti u prošlosti, niti se od nje može uspešno živeti.


"Verujem da smo između Srbije i Hrvatske završili s fazom odnosa koja je zahtevala velike simboličke gestove. Danas ostaju realni izazovi: utvrđivanje sudbine nestalih, konačni povratak i zbrinjavanje izbeglica, te utvrđivanje granice. Kada se radi o izazovima budućnosti, to je izazov intenziviranja ekonomske saradnje", istakao je hrvatski predsednik.

2024 © - Vesti online