Subota 01.01.2011.
12:26
Vestionline

Stigao novi virus gripa

Virus gripa nije zaobišao naše građane ni ove godine
 
-Već prošle godine videli smo da se od novog gripa H1N1 umire i bilo je očekivano da se virus ponovo pojavi. To je jednostavan epidemijski sled događaja: novi grip je prešao u sezonski. Srećom, za sada u Srbiji nemamo situaciju kakva je prošle godine bila u ovo doba - rekao je Kon.

Kon savetuje vakcinisanje

 

Poruka za sve koji pripadaju rizičnim grupama je da se vakcinišu sada sezonskom, trokomponentnom vakcinom.


To su hronični srčani, bubrežni, plućni bolesnici, dijabetičari i hronično oboleli od endokrinoloških oboljenja, kao i trudnice, od kojih su u većem riziku one u drugom ili trećem trimestru.

 

Kon podseća da je važno da se vakcinišu i izuzetno gojazne osobe.

Prošle godine je umrlo 52 osobe od posledica tog gripa, a više od 630 osoba je bilo na bolničkom lečenju, od kojih je 25 pred prošlu Novu godinu bilo na respiratorima.

U Srbiji nema smrtnih slučajeva od novog gripa, ali je zato u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", još polovinom ovog meseca potvrđeno prisustvo virusa H3N2 kod četvoro obolelih Užičana.

To potvrđuje najavu epidemiologa da u ovom času u vazduhu postoji i ovaj soj virusa, koji je takođe zastupljen u ovogodišnjoj sezonskoj vakcini protiv gripa.


Kon je napomenuo da postoji ogromna razlika između sadašnje i prošlogodišnje situacije - Sada virus mnogo bolje poznajemo, zatim, više od polovine dece je praktično steklo imunitet i 37 odsto stanovništva ima antitela na grip H1N1.

- Bilo bi još bolje da smo vakcinisali veći broj građana. Da je vakcinu primilo milion i po ljudi, kako smo planirali, sada bismo mogli potpuno mirno da posmatramo ono što se dešava oko nas -  rekao je Kon i dodao da mogu da se očekuju pojedinačni slučajevi ali ne bi trebalo da bude razloga za veću strepnju.

- Sada skoro milion ljudi ima određeni stepen imuniteta - objašnjava doktor Kon.

2024 © - Vesti online