Četvrtak 30.12.2010.
22:12
Vestionline

Srećković: Biće nam bolje u 2011.

Srećković je istakao da su tri ključna cilja državne politike za narednu godinu: privlačenje stranih investicija, intezivno unapređenje saradnje sa ključnim zemljama Evropske unije i SAD i nastavak proaktivne regionalne politike razvoja dobrosusedskih odnosa, koja Srbiju profiliše kao potencijalnog lidera na zapadnom Balkanu.

Realno je da do kraja 2011. postanemo kandidat za članstvo u EU: Srđan Srećković
 

Privlačenjem stranih direktnih investicija bi se uz značajniji rast društvenog proizvoda koji bi mogao ići i preko tri odsto došlo do rasta zaposlenosti i i poboljšanje životnog standarda, ocenio je Srećković, ističući da je to pitanje svih pitanja.

Ove godine smo, podsetio je on, za razliku od većine zemalja u regionu koje su nastavile trend pada, imali rast društvenog proizvoda od oko 1.8 odsto i rast izvoza od čak 22 odsto.

Uz podršku ključnih zemalja EU i SAD mogu se ubrzati integracioni procesi, smatra Srećković i ističe da je realno da Srbija do kraja 2011. postane kandidat za članstvo u EU.

’’Ukoliko uspemo da se međunarodnoj zajednici i susedima nametnemo kao ključni faktor regionalne stabilnosti dolazimo u poziciju da pojačamo politički uticaj na globalnom planu, da ponovno legitimizujemo sopstvene nacionalne interese, ali i da budemo motor privrednog razvoja u regionu što treba da bude na srednjoročni cilj’’, poručio je Srećković.

2024 © - Vesti online