Četvrtak 30.12.2010.
20:15
Vestionline, Press

Prelistavanje: Španci obeležili 2010. godinu!

Selekcija Španije prvak sveta u fudbalu

Svetski sport u 2010. godini doneo je mnogo više uzbuđenja nego godinu ranije, u ekipnim i individualnim sportovima. Bila je ovo godina Mundijala u Južnoj Africi, održane su Zimske olimpijske igre u Vankuveru, a pojedinačni uspesi najboljeg svetskog tenisera Rafaela Nadala, atletičara Davida Rudiše, Kristofa Lemetra, te vozača Formule 1 Sebastijana Fetela bili su najveća postignuća.


JANUAR

Godina je počela trijumfom Andreasa Keflera na turneji Četiri skakaonice, koji je ubedljivo savladao rivale. Januar je obeležio i Rodžer Federer trijumfom na Otvorenom prvenstvu Australije, 16. grend slem titulom u karijeri, čime je postavio apsolutni rekord u belom sportu. Ovaj mesec obeležio je i povratak na teren nekadašnje najbolje teniserke na svetu Belgijanke Žistin Enan. Rukometaši Francuske osvojili su titulu prvaka Evrope i tako objedinili tri titule, svetsku, evropsku i olimpijsku.

FEBRUAR

Održane su Zimske olimpijske igre u Vankuveru koje su počele tragedijom, pošto je na dan otvaranja na treningu poginuo gruzijski sankaš Nodar Kumaritašvili. Igre su imale problema sa toplim vremenom, ali je kompletno takmičenje bilo uspešno.

Nemile scene sa fudbalskog Kupa Afrike obišle su svet, kada su u Angoli selekciju Togoa napale bande razbojnika i ubile četiri člana ekipe.

MART

Ovaj mesec obeležio je veliki povratak Mihaela Šumahera na stazu Formule jedan. Sedmostruki prvak sveta posle tri godine se vratio u najbrži cirkus na svetu i počeo da vozi za Mercedes.

APRIL

Prolećne dane obeležio je Kenijac Robert Kiprono Čerijot, koji je trijumfovao na Bostonskom maratonu, postavivši novi rekord staze 2.05,52 sata. Britanski bokser Dejvid Hej odbranio je titulu prvaka sveta u teškoj kategoriji u verziji WBA, pobedivši Amerikanca Džona Ruiza. Svetski sport ostao je bez nekadašnjeg predsednika MOK-a Huana Antonija Samarana, koji je preminuo u 80. godini. Svetski rekorder Jusein Bolt istrčao je 100 metara za 8,79 sekundi, ali iz letećeg starta u štafeti na mitingu u Filadelfiji.

MAJ

Italijanski Inter iz Milana, predvođen Žozeom Murinjom i srpskim reprezentativcem Dejanom Stankovićem, osvojio je domaće prvenstvo, domaći kup i Ligu šampiona. Trener je na kraju sezone preuzeo Real Madrid. U Ligi Evrope trijumfovao je španski Atletiko Madrid. U svetu tenisa maj je obeležio Španac Rafael Nadal, koji je osvajanjem Rolan Garosa počeo svoju dominaciju ove sezone. Košarkaši Barselone osvojili su titulu prvaka Evrope.


JUN

Početak leta obeležio je Mundijal u Južnoj Africi, drugi najveći sportski događaj na svetu (posle Letnjih olimpijskih igara). Bio je ovo prvi turnir na afričkom kontinentu u istoriji fudbala, titulu svetskog prvaka osvojila je Španija.

Najveći rivali u NBA ligi, Los Anđeles Lejkers i Boston Seltiks, sastali su se 12. put u velikom finalu. Lejkersi su pobedili sa 4:3 u uzbudljivoj seriji, a Kobi Brajant drugi put uzastopno proglašen najkorisnijim igračem.

Rafael Nadal osvojio svoj drugi grend slem u sezoni trijumfom na najprestižnijem turniru Vimbldonu.


JUL

Hrvatica Blanka Vlašić u skoku uvis i Francuz Kristof Lemetr u sprintu ostavili dubok trag svojim nastupima na EP u Barseloni.

Vlašić je tituli svetske prvakinje u dvorani, osvojenu u Dohi, dodala i naslov evropske šampionke, dok je Lemetr evropski šampion u obe sprinterske discipline - 100 i 200 metara, kao i štafeti 4x100 metara. Francuski atletičar ušao je u istoriju kao prvi belac koji je 100 metara uspeo da pretrči za manje od deset sekundi (9,97 sekundi).

Najkorisniji košarkaš NBA lige u prethodne dve sezone Lebron Džejms objavio je da će napustiti dom u Klivlendu i karijeru nastaviti u Majamiju kako bi pokušao da sa Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom osvoji titulu šampiona SAD.


AVGUST

Ovaj mesec kao i celu atletsku godinu obeležio je atletičar iz Kenije David Rudiša, koji je dva puta u roku od nedelju dana obarao svetski rekord na 800 metara, koji je od 1997. godine držao njegov zemljak Vilson Kipketer. Rudiša je na mitingu u Berlinu 22. avgusta istrčao za 1.41,09 minuta, da bi potom na mitingu u Rijetiju taj rezultat nadmašio za osam stotinki - 1:41,01 minuta.

Evropsko prvenstvo u plivanju obeležili su francuski takmičari, koji su osvojili osam zlatnih medalja. Među njima, sa po dve zlatne medalje zablistali su Sebastijan Ruo na 800 i 1.500 metara slobodnim stilom i Kamil Lakur u disciplinama 100 i 50 metara leđnim stilom.

SEPTEMBAR

Posle spektakularnog finala US opena sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem, španski teniser Rafael Nadal stigao do trećeg uzastopnog grend slema ove sezone. U prvoj polovini meseca održano je i Svetsko prvenstvo u košarci u Turskoj, na kome je trijumfovala selekcija SAD.

Septembarske dane obeležile su Prve olimpijske igre mladih u Singapuru.


OKTOBAR

Održano prvenstvo sveta za odbojkaše u Italiji, koje je treći put zaredom pripalo Brazilcima, koji su u finalu bili bolji od Kube. Na prvenstvu sveta za odbojkašice, koje je održano u Japanu, trijumfovala selekcija Rusije.

NOVEMBAR

Vozač Red bula Sebastijan Fetel osvojio titulu u Formuli 1 i tako postao najmlađi šampion u istoriji takmičenja. Odluka pala u poslednjoj trci u Abu Dabiju.

Filipinska bokserska senzacija Meni Pakjao u novembru je osvojio titulu WBC verzije titule u supervelter (polusrednja) kategoriji i tako postao šampion u osam težinskih kategorija, prvi u istoriji boksa.

DECEMBAR

Kraj godine obeležili su fudbaleri Intera, koji su posle evropsku osvojili i svetsku titulu na klupskom prvenstvu u Abu Dabiju. Početkom meseca održano je i Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj i Norveškoj, na kojem je trijumfovala selekcija Norveške.

2024 © - Vesti online