Četvrtak 30.12.2010.
14:47
Mondo

Marović se baš "zavalio"

Milo Đukanović i Svetozar Marović

Peduzeće Moninvest, čiji je doskorašnji većinski vlasnik bio donedavni vicepremijer crnogorske Vlade Svetozar Marović, umešano je u sve sporne događaje od juna 2007. do maja 2008. godine za koje tužilaštvo tereti uhapšene budvanske funkcionere i njihove poslovne partnere, pišu danas podgoričke Vijesti.

Svetozar Marović je bio tadašnji većinski vlasnik Moninvesta sa početnim ulogom od 80 centi, ali je za krivična dela osumnjičen njegov partner i izvršni direktor Dragan Sekulić, piše list.

Marovićeva i Sekulićeva firma osnovala je Zavalu invest, sa preduzećem ruskog državljanina Vječeslava Lajbmana Slav Inn, koja je počela bespravnu gradnju na istoimenom brdu između Budve i Bečića.

U naredbi za sprovođenje istrage, u koju su Vijesti imale uvid, piše da je Marovićeva firma iz Zavala investa izašla u maju 2008. godine, tridesetak dana pošto je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavio da je podneo krivičnu prijavu za aferu, a tadašnji potpredsednik DPS dan kasnije udeo u Moninvestu prodao Sekuliću za milion evra.

Specijalni tužilac tereti Sekulića i za način na koji su izvršene vlasničke promene u Zavala investu, tvrdeći da je ruskoj firmi na štetu svoje firme Moninvest namestio da zaradi 9.2 miliona evra, navode u opširnom tekstu Vijesti.

Petog dana od izbijanja afere "Zavala", u kojoj je inače kao potpredsednik SO Budva uhapšen i Marovićev brat, bivši premijer se sastao sa Milom Đukanovićem, takođe sada već bivšim premijerom, pišu Novosti.

Izbijanje afere i hapšenje opštinskih funkcionera u janosti se tumači kao sukob dve struje unutar vladajuće DPS, a koje vode upravo ova dva političara.

Petog dana posle hapšenja grupe funkcionera, saznaju Novosti, na tu temu su Marović i Đukanović konačno razmenili mišljenje, uz prećutni dogovor da se zakopaju „ratne sekire“, radi mira u DPS i osetljivog političkog trenutka.

"Marović ne krije da ga boli što su ga izdale najbliže kolege sa kojima je sarađivao dve decenije. Đukanoviću je kazao da ne traži milost za brata, već isključivo pravdu koja će, uveren je, pokazati da su uhapšeni funkcioneri iz Budve nevini...", pišu Novosti.

2024 © - Vesti online