Četvrtak 30.12.2010.
12:13
Vestionline

Vorlik: Nadamo se pozitivnom resenju slučaja Nastić

Nastavićemo da pratimo slučaj veoma pažljivo: Meri Vorlik



"Shvatamo osetljivost pitanja i zabrinutost porodice. Svima nam je u interesu da se kroz pravnu proceduru pronađe odgovarajuće rešenje za sve strane", rekla je Vorlik.


Ambasadorka je navela da to pitanje trenutno razmatraju nadležni organi u Kaliforniji, da je Stejt department u toku sa ovim slučajem i da se o tome razgovaralo i sa zvaničnicima i u Vašingtonu i u Beogradu.


"Nastavićemo da pratimo slučaj veoma pažljivo i nadamo se da će doći do pozitivnog ishoda", rekla je američka ambasadorka.


Američka Agencija za zaštitu dece suspendovala je pre pola godine bračnom paru Vuk i Verici Nastić starateljstvo nad Damjanom (8) i Nastasjom (5) nakon što su u službenom laptopu oca pronađene nage fotografije dece.


Kada je Nastić službeni laptop odneo na popravku, serviser u Stoktonu, kalifornijskom gradu gde žive, na hard-disku kompjutera pronašao sporne fotografije i u skladu sa tamošnjim propisima to prijavio Agenciji za zaštitu dece Kalifornije.


Agencija je to prijavila policiji, roditelji uhapšeni, deca oduzeta i predata starateljskim porodicama, a protiv njih pokrenut krivični postupak.


Predsednik Srbije Boris Tadić je nedavno od srpskog Ministarstva spoljnih poslova zatražio da se ovaj slučaj sa konzularnog podigne na najviši diplomatski nivo kako bi se porodici Nastić pomoglo da što pre vrati decu.


Situaciju je sve vreme pratio srpski konzulat u Čikagu, a potpredsednik DS Dragan Đilas rekao je da je država obezbedila sredstva za pravno zastupanje porodice Nastić.

2024 © - Vesti online