Četvrtak 30.12.2010.
11:34
Vestionline

Švedska: Uhapšen bošnjački pukovnik

Uhapšeni će danas biti izveden pred istražnog sudiju na saslušanje: Zemir Kovačević

Prema nezvaničnim saznanjima, Zemir Kovačević je bio pukovnik bošnjačke nacionalnosti i komandovao je sa 130 000 ljudi - piše današnji "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore bliske policiji i švedskim medijima.

Švedski list "Ekspresen" navodi da su njegovi prijatelji ispričali da im je govorio kako je bio u "obezbeđenju predsednika Bosne".

Pre Švedske, od koje je tražio azil, boravio je u više drugih zemalja, pa i u SAD, gde, navodno, ima decu iz prvog braka.

Kovačević se proteklih godina krio u malom gradu pored Ostersunda, gde je živeo sa svojom partnerkom, objavio je švedski list Expressen.

"Dečko mi je rekao da su optužbe protiv njega netačne. Rekao mi je da su on i njegovi prijatelji samo branili sebe", kazala je Kovačevićeva partnerka.


Tužilaštvo u Štokholmu preuzelo je ovaj slučaj, a uhapšeni će danas biti izveden pred istražnog sudiju na saslušanje.

Očekuju da će BiH u najkraćem mogućem roku zatražiti izručenje tog čoveka, o čemu će naknadno da odluči švedski sud.

Zločin u Sijekovcu dogodio se u martu 1992. godine. Ubijeno je 47 srpskih civila, a u optužnicama se navodi da su izvršioci bili Kovačević Zemir, od oca Asiba iz Sijekovca, njegov mlađi brat čije ime nije utvrđeno, Prkača Marko iz Slavonskog Broda, Čaušević Nijaz, od oca Muniba iz Sijekovca, i izvesni Fulan i Šerac iz sela Koraća u BiH.

2024 © - Vesti online