Četvrtak 30.12.2010.
03:21
Vestionline

Čačak: Eksploziju izazvao ljudski faktor

Do havarije u "Slobodi" došlo zbog ljudske greške
 

U izjavi potpukovnika Miroslava Dorđevića, iz Inspektorata odbrane, koju je prenela Televizija Čačak, navodi se da je prilikom odlaganja jedne granate vatra izbila usled udarca u njen upaljač, što je dovelo do paljenja takozvanog trasera napravljenog od pirotehničke smese. Požar se potom preneo na ostale projektile, koji su se nalazili u blizini, prenose beogradski mediji.


"Ovo je zaključeno posle statičkog i dinamicklog uviđaja, kompletne analize događaja i potvrđeno eksperimentalno", rekao je potpukovnik Đorđević.


Inače, na mogućnost da je ljudski faktor razlog havarije u Čačku, upozoravali su i radnici i sindikat “Slobode“...


U svakom slučaju, trećeg dana posle havarije, stručne ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije nastavljaju sanaciju terena, ali je već sada sigurno da nerma prepreka za bezbednu obnovu proizvodnje u ostalim pogonima fabrike.


Dosadašnja ispitivanja pokazala su da nema ni povećane koncentracije štetnih materija na prostoru zahvaćenom požarom i eksplozijama.


Predstavnici sindikata saopštili su da još nisu stvoreni svi uslovi za normala rad, pošto radni prostor u halama ne može da se zagreje zbog polomljenih stakala na prozorima.

2024 © - Vesti online