Četvrtak 30.12.2010.
01:16
politika.rs

Malović: Nije povučena poternica za Tačijem

Srbija ga i dalje traži: Hašim Tači
 

"Međunarodna poternica koju je Srbija raspisala (za Tačijem) i dalje je na snazi. Saglasnost za povlačenje poternice daje isključivo Ministarstvo pravde, a mi to nismo uradili, niti nameravamo dokle god od suda ne dobijemo obaveštenje da je povukao svoju poternicu, odnosno da Tačija ne potražuje", istakla je Malovićeva u intervjuu beogradskoj "Politici".


Centar Interpola u Lionu odbio je da objavi poternicu, pravdajući takav postupak argumentom da Tači uživa diplomatski imunitet. Inače, poternica za Tačijem raspisana je zbog krivičnog dela terorizma, za koje je sudskom odlukom osuđen na 10 godina zatvora. Ta poternica je 2003. godine proširena i zbog genocida, podsetila je ministarka pravde.
 

Otkrivanje Mladića: 2,5 miliona evra za informaciju

Na pitanje da li su proveravane tvrdnje da je nekadašnji državni funkcioner Srbije, koji je raspolagao informacijama o Ratku Mladiću, nudio Karli del Ponte dva i po miliona evra za tu informaciju, odgovorila da je uverena da nadležni organi proveravaju tu tvrdnju, ali i to da li je neko pružao haškom optuženiku logističku podršku i štitio ga.

"Ako je tačno da je takva ponuda postojala ona sadrži elemente krivičnog dela i verujem, ako se utvrdi da je to tačno, da će nadležni organi adekvatno reagovati", najavila je Malovićeva.

Ona je rekla da su srpski pravosudni organi preduzeli niz predistražnih radnji u ovom slučaju i pružili punu saradnju izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju.


"Podsetila bih da je identifikovana jedna žrtva, da se od 1999. godine kontinuirano radi na prikupljanju podataka i dokaza, kao i da je u Tužilaštvu za ratne zločine formiran predmet o trgovini organima. Uverena sam da će pravosudni organi Srbije profesionalno nastaviti da obavljaju svoj posao s obzirom na to da je istraga o ovom slučaju od izuzetne važnosti kako za međunarodnu zajednicu, tako i za Srbiju i mora da bude sprovedena do kraja", istakla je Malovićeva.


Ona smatra da ovaj predmet može da bude test za međunarodnu zajednicu i da moramo da učinimo sve da ostvarimo punu saradnju, jer je nužno da utvrdimo istinu.


"Takav monstruozni čin ne sme da prođe neistraženo i ukoliko se utvrde počinioci oni moraju primerno biti kažnjeni", poručila je Malovićeva.

2021 © - Vesti online