Sreda 29.12.2010.
20:36 >> 20:53h
Srna

Muslimani hteli da pobiju redakciju danskih novina

Redakcija koja je bila na meti terorista

Uhapšeni su Tunišanin (44), Libanac (30) i Šveđanin (30), a četvrti osumnjičeni je Iračanin (26), azilant koji živi u Kopenhagenu, preneo je AP.

Osumnjičeni su planirali da uđu u poslovni deo Kopenhagena gde se nalaze kancelarije nekoliko novina, uključujući list "Jilands Posten" i da "ubiju što više prisutnih", saopštila je danska služba bezbednosti PET.


U policijskom saopštenju se navodi da su osumnjičeni planirali da upadnu u zgradu u kojoj se nalaze kancelarije nekoliko dnevnih listova, uključujući "Jilands posten", i "pobiju što je moguće više ljudi oko sebe".

Policija je pronašla automatsku pušku sa prigušivačem, municiju i plastične lisice. U saopštenju se ne precizira gde su ovi predmeti zaplenjeni, ali se naglašava da je napad trebalo da bude izveden "narednih dana".

A sve zbog ove karikature Muhameda

"Jilands posten" je prvi objavio karikature 2005. godine, što je izazvalo demonstracije protiv danskih i evropskih interesa na Bliskom istoku, u Africi i Aziji u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi.

Danski ministar pravde Lars Barfed izjavio je da uhapšeni imaju "militantnu islamističku prošlost" i ocenio da je ovo bio do sada najozbiljniji pokušaj terorističkog napada u Danskoj.

2024 © - Vesti online