Sreda 29.12.2010.
14:49
Fonet

Srpska dobila novu vladu

Skupština Republike Srpske
 


U novoj Vladi je 10 ministara iz SNSD, po dvoje ministara iz Socijalističke partije i DNS, jedan iz HDZ BiH i jedan ministar koji nije stranačka ličnost, prenosi RTV Republike Srpske.


Džombić je najavio da će njegova Vlada, 13. po redu, u naredne četiri godine biti Vlada na terenu, koja se bori za socijalnu pravdu.


Resorom finansija će, umesto Džombića, rukovoditi Zoran Tegeltija, dosadašnji načelnik opštine Mrkonjić Grad.


Stanislav Čađo, posle četvorogodišnjeg manadata, i naredne četiri godine ostaje na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, a na istoj poziciji ostaje i dosadašnji ministar pravde Džerard Selman.


Umesto Zorana Lipovca, na čelo Ministarstva uprave i lokalne samouprave dolazi Lejla Rešić, dosadašnja urednica u Informativnom programu Televizije RS.


Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju od Jasne Brkić preuzima Željka Cvijanović, dosadašnji šef Kabineta predsednika Vlade.


Predsednik Socijalističke partije Petar Đokić novi je ministar rada i boračko invalidske zaštite, a njegova stranačka koleginica Gorana Zlatković zameniće Predraga Gluhakovića na čelu Ministarstva trgovine i turizma.


Željko Kovačević sa mesta direktora Elektrokrajine dolazi na mesto ministra industrije, energetike u rudarstva, dok Nedeljko Čubrilović osataje ministar saobraćaja i veza.


Ministsrtvo poljoprivrede preuzima Miroslav Milovanović iz Bijeljine, a Srebrenka Golić novi je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.


U Ministarstvu prosvete i kulture ostaje dosadašnji ministar Anton Kasipović.
Bivši potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš novi je ministar za izbeglice i raseljena lica.


Ranko Škrbić i dalje će rukovoditi Ministarstvom zdravlja, a na čelo Ministarstva nauke i tehnologije, umesto Bakira Ajanovića, dolazi dosadašnji zamenik gradonačelnika Banjaluke Jasmin Komić.


Nada Tešanović, koja je u prethodnom poslaničkom sazivu bila potpredsednika Parlamenta RS, u naredne četiri godine biće na čelu Ministarstva porodice, omladine i sporta.


U desetom sazivu Vlade među ministrima će biti pet žena, što je još manje od trećine ministarskog sastava.

Novoizabrani premijer i ministri u Vladi RS položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS. Izbor nove Vlade podržalo je 46 poslanika, protiv je bilo 30 narodnih poslanika i niko uzdržan.

2024 © - Vesti online