Sreda 29.12.2010.
12:44
Srna

Crveni krst umešan u trgovinu organima?!

Istraga tapka u mestu: Janko Velimirović

"Imamo izjave svedoka da su u to vreme na stadionu u Slavonskom Brodu učestalo sletali i poletali helikopteri sa oznakama Crvenog krsta. Da se nešto pokušava sakriti kada je reč o ovom slučaju govori i to da istraga o ovom zločinu tapka u mestu, iako je jedan od učesnika u strijeljanju Roma Nijaz Čaušević javno priznao svoje zlodelo", rekao je Velimirović za "Politiku".

Sekretar Dečije ambasade Međaši kod Bijeljine Duško Tomić rekao je da je vrlo indikativno da u masovnoj grobnici u kojoj je 2004. godine u Sijekovcu nađeno 59 skeleta pobijenih Roma, od kojih 23 dečija, nijedan nije imao odeću na sebi.

"Prisustvovao sam mnogim ekshumacijama. Ovo je jedini slučaj da su sve žrtve sahranjene gole, odnosno da je odeća nađena pored njih. Ove činjenice navode na osnovanu pretpostavku da su pobijenima vađeni organi", kaže Tomić.

On je istakao da je od oficira bezbednosti Vojske Republike Srpske Blagoja Josipovića dobio podatak da je jedan nemački lekar u ratu dolazio na Majevicu i da je sa sobom nosio ručni zamrzivač.

"I ovo ukazuje na mogućnost da su i na drugim mestima ubijenima vađeni organi, a zatim presađivani", smatra Tomić.

"Dodatnu težinu pretpostavci da su Romima vađeni organi a zatim prodavani daje i činjenica da je na ovom području ratovala i zloglasna ''Handžar divizija'' pod komandom Ekrema Mandala", piše "Politika".

U pokušaju da odu u zapadnoevropske zemlje, u maju 1992. godine 215 Roma iz Srebrenice, Žepe i Skelana bezbedno je prešlo preko teritorije Republike Srpske, a zatim kada su ušli na područje Broda koji su kontrolisale hrvatsko-bošnjačke jedinice svi su pobijeni.

Pre pet godina otkopana je masovna grobnica u Skelanima u kojoj je pronađerno 59 skeleta, od kojih 23 dečija.

2024 © - Vesti online