Sreda 29.12.2010.
09:41
Vestionline

Velike poplave u Australiji

Procenjuje se da će materijalna šteta dostići jednu milijardu austrijskih dolara, a usevi suncokreta i pamuka su velikim delom uništeni

Do sada je evakuisano je oko 1.000 ljudi, uključujući čitavo stanovništvo gradića Teodor. Vojska je poslala helikoptere da evakuišu 300 stanovnika tog mesta, pošto je, osim policijske stanice, u njemu poplavljena svaka zgrada.


Vlada je proglasila Teodor i još dva grada područjem pogođenim priorodnom katastrofom, a meterolozi kažu da vrh poplavnog talasa još nije prošao, prenosi BBC.

Procenjuje se da će materijalna šteta dostići jednu milijardu austrijskih dolara, a usevi suncokreta i pamuka su velikim delom uništeni. Gradići Činčila i Dalbi su pod vodom, a stotine kuća su poplavljene i u obližnjim mestima Alfa i Jeriho.

Mediji javljaju da u Dalbiju ponestaje vode za piće, jer je lokalno postrojenje za prečisćavanje vode oštećeno u poplavama.

Još 200 kuća je poplavljeno u Bedabergu, a u Brizbejnu, glavnom gradu Kvinslenda, zabeležene su najveće padavine za poslednjih 100 godina, pošto je ciklon Taša u subotu pogodio severoistok Australije i doneo olujne kiše.


Australijski ministar za vanredne situacije Nil Roberts rekao je televiziji Ej-Bi-Si da najgore tek dolazi.


"Tokom narednih 48 sati kiše će oslabiti, ali stvarne posledice će se osetiti tek za nekoliko dana kada voda počne da se povlači," rekao je on.

2024 © - Vesti online