Utorak 28.12.2010.
17:10
Vestionline

Bugarski ambasador: Nisam špijunirao Srbe

''Jesam radio za službu državne bezbednosti, ali nisam špijun", tvrdi u intervjuu za nemački radio "Dojče vele" bivši ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov.


On je jedan od 200 bugarskih diplomata koji su radili za državnu bezbednost. Premijer Bojko Borisov traži opoziv 192 diplomatska službenika zbog navodnih veza sa bivšim tajnim službama. Naime, na osnovu zakona donetog 2006. bugarska komisija proučavala je arhive u periodu od septembra 1944. do jula 1991, a rezultati su prezentovani komisiji 14. decembra ove godine.

Diplomata Georgi Dimitrov tvrdi da je bio sam obaveštajac, ali ne i da je špijunirao
 

Po tim rezultatima od ukupno 462 bugarskih diplomata, skoro svaki drugi radio je za službu državne bezbednosti. Jedan od njih je i ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov. On ne negira izveštaj bugarske komisije.


''Reč o specijalnom odeljenju zaduženom za strane novinare. To je bilo 1987. godine i to nisu nepoznate informacije. Ali tvrdnje da sam špijunirao nisu tačne. Reč je o analizama koje sam pisao“, kaže on.


Ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Mladenov izjavio je da je šokiran, a pale su i prve ostavke - ministar bez portfelja Božidar Dimitrov nije više član vlade.
Ambasador u Beogradu Georgi Dimitrov, koji danas završava mandat, tvrdi, međutim, da se za to znalo i ranije.


''Sve te informacije su već poznate najmanje tri godine i ne verujem da to u Srbiji nisu znali. Za te tri godine nije bilo nikakvih reakcija. Naprotiv, moje službovanje ovde je ostvarivalo rezultate bilo da je reč o politici, privredi ili kulturnoj saradnji.
 

Među spornim diplomatama su i sadašnji ambasadori Bugarske u UN, Rusiji, Japanu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj i Portugaliji. Predsednik Bugarske Georgi Prvanov za sada odbija zahtev premijera da oni budu povučeni.

2024 © - Vesti online