Utorak 28.12.2010.
14:14
Glas Amerike

Ko ne slavi Božić nek' smisli sebi praznik

Možete da imate i neku vrstu jelke

Zato što nemaju svoj praznik neke od njih je to navelo da ga jednostavno izmisle, prenosi "Glas Amerike".

Fil Kalmanson iz Marilenda ovih je dana proveo dosta vremena u kuhinji spremajući ćurku, ali ne za Božić, već za praznik Hjumanlajt, koji je za njega i njegovu porodicu zamena za Božić.

Američki agnostici i ateisti često se nazivaju sledbenicima "humanizma", pokreta čiji pripadnici tvrde da se uzdaju u racionalnost i nauku, a ne u religiju. Supruga Fila Kalmansona kaže da su božićni praznici za nju i njenu porodicu "prilično samotnjačko iskustvo".

"Svi odlaze na partije povodom Hanuke, Božića ili Kvanze. Ako niste vernik, osećate se pomalo napušteno i usamljeno", istakla je ona.

Pripadnici američkog humanističkog pokreta naglašavaju da nisu protiv religije. Kažu da smatraju da ona jednostavno nije najvažnija u životu i da od nje, u krajnjoj liniji, ne zavisi hoće li svet u kojem živimo biti dobar ili loš.

Istraživanje koje je sproveo Nacionalni centar za istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da se oko 17 odsto Amerikanaca ne identifikuje ni sa jednom verom. Među brucošima taj je postotsk 25 osto.

Američko humanističko udruženje poslednjih godina vodi i propagandnu kampanju. Na primer, u podzemnoj železnici Vašingtona pred božićne praznike zakupila je oglasni prostor. Televizija i drugi mediji sve češće ugošćavaju autore koji ispituju svrhu i utemeljenost vere.

2024 © - Vesti online