Utorak 28.12.2010.
13:23
RTS

"Samo Amerikanci znaju šta je na fotografijama Nastića"

Saša Janković

U saopštenju Zaštitinika građana ističe se da su zatražene sve raspolažive informacije našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, kako bi se čitav slučaj mogao dalje institucionalno pratiti.

Republički ombudsman je apelovao na medije da u javnost ne iznose informacije od rođaka dece, kako ne bi povredili prava mališana na privatnost i pravo na zaštitu ugleda, časti i dostojanstva deteta. Zaštitnik apeluje i na najširu javnost da se uzdrži od donošenja preuranjenih zaključaka, budući da građani ne znaju detalje slučaja, niti će, u cilju zaštite prava deteta na privatnost, ikada moći da cene prirodu fotografija i odgovornost roditelja.

Zaštitnik ističe da su postupci koji se tiču dece u Americi i Srbiji zatvoreni za javnost i sporne fotografije nikada ne smeju biti objavljene.

"Fotografije nagog deteta, ni u jednom društvu, ne znače same po sebi zloupotrebu ili zlostavljanje deteta, ali niko sem nadležnih američkih pravosudnih organa pred kojima je postupak u toku, ne zna sadržinu fotografija i okolnosti u kojima su one načinjene. Od okolnosti u kojima su fotografije nastale zavisi da li je u pitanju nesporazum, kako porodica tvrdi, ili postoje ozbiljni indikatori za teške povrede prava deteta", navedeno je u saopštenju.

Takođe se podeseća na obavezu svih država potpisnica Konvencije o pravima deteta i Fakultativnog protokola o prodaji dece, dečjoj prostituciji i dečjoj pornografiji uz Konvenciju, da njihovi organi prilikom odlučivanja o pravima deteta postupaju hitno, naročito u slučajevima koji se odnose na ostvarivanje prava deteta na porodični život i na zaštitu od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

Zaštitnik građana očekuje da će postupak pred nadležnim organima u SAD biti okončan brzo, u interesu dece.

2024 © - Vesti online