Utorak 28.12.2010.
05:51
Politika

Varadi: Poravnanje najboje za Srbiju i Hrvatsku

Tibor Varadi



Varadi je rekao za sutrašnju ''Politiku” da se u hrvatskom podnesku, čija sadržina je za sada poznata samo pravnim timovima dve države, nalazi odgovor na navode iz srpske protivtužbe i neki novi dokazi do kojih su došli kako bi potkrepili svoju tužbu.


„Ovi dokumenti možda nikada neće biti dostupni javnosti. Jer ako bi došlo do vansudskog poravnanja to će otići u arhiv Međunarodnog suda pravde. Ukoliko ne bude političkog dogovora, svi podnesci postaju javni onog trenutka kada dođe do usmene rasprave. Pa čak i tada, ako to traže dve strane, oni mogu ostati tajna”, objašnjava dr Varadi.


Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska mogu postići nagodbu kad god žele, pa čak i kada počne usmena rasprava. Bilo bi bolje, međutim, da se to desi ranije jer bi takva odluka kada se već dođe pred sud bila kako necelishodna tako i znak nepoštovanja suda.


Profesor Varadi je uveren da će, ukoliko dođe do usmene rasprave, Srbija i Hrvatska ići do kraja, odnosno da neće odustajati od sudskog epiloga.


„Dve države imaju sada gotovo godinu dana do 4. novembra, roka koji je dat Srbiji za podnesak, i u tom periodu bi moglo da dođe do poravnanja koje je u interesu obe strane. Ostaje i još jedan rok koji će naknadno biti dat u 2012. godini Hrvatskoj za još jedan podnesak”, kaže dr Varadi.

2024 © - Vesti online