Utorak 28.12.2010.
04:21
Vestionline

Ambasada SAD u Londonu bila na meti terorista

Uhapšeni kovali zaveru da izazovu "eksplozije koje bi verovatno ugrozile ljudske živote ili izazvale ozbiljniju štetu na imovini: Stejt department


Dvanaestorica muškaraca uhapšeni su 20. decembra u, kako je tada saopšteno, antiterorističkoj raciji od suštinskog značaja za zaštitu javnosti od pretnje napadom, a trojica su u međuvremenu oslobođena, podsetila je agencija Rojters.


Devetorica preostalih pojavili su se danas pred sudom u Londonu, gde su se izjasnili o optužbama da su organizovali zaveru sa ciljem izazivanja eksplozija i umešanost u pripremanje terorističkih akcija.


Upitan da li je upoznat sa izveštajima koji ukazuju da su optuženi na svojoj listi ciljeva imali američku ambasadu u Londonu, portparol Stejt departmenta Mark Toner kazao je da je "upoznat sa tim i da su naši (američki) ljudi u Londonu očigledno upoznati sa tim".


Optuženi su živeli u Londonu, prestonici Velsa Kardifu i engleskom gradu Stouku, navodi britanska agencija.


Britanska policija saopštila je da su uhapšeni kovali zaveru da izazovu "eksplozije koje bi verovatno ugrozile ljudske živote ili izazvale ozbiljniju štetu na imovini".

Uhapšeni su sa interneta prikupljali materijale, vršili istraživanja i diskutovali o potencijalnim metama, a bavili su se i izviđačkim poslovima, kao i testiranjem zapaljivog materijala.

Policija nije precizirala šta su zapravo bile mete napada.

2024 © - Vesti online