Utorak 28.12.2010.
03:14
Vestionline

Presuda Hodorkovskom nanosi štetu reputaciji Rusije

Ovakvi slučajevi imaju negativne posledice po reputaciju Rusije i ruskog ispunjavanja međunarodnih obaveza na planu ljudskih prava: Hilari Klinton


Proglašenje krivice Hodorkovskog i Lebedeva po optužnici za proneveru i pranje novca pokreće ozbiljna pitanja o selektivnom suđenju - i o vladavini zakona koja je u senci političkih obzira, navodu se u saopštenju.


Klintonova je istakla da taj i slični slučajevi imaju negativne posledice po reputaciju Rusije i ruskog ispunjavanja međunarodnih obaveza na planu ljudskih prava, kao i na poboljšanje investicione klime.

"Pozdravljamo planove modernizacije predsednika (Dmitrija) Medvedeva, ali njiihovo ispunjennje zahteva razvoj klime u kojoj se poštuju propisnost procesa i nezavisnost sudstva. Pratićemo žalbeni proces", ističe se u saopštenju američke državne sekretarke.

Mihail Hodorkovski

Hodorkovski je pre sedam godina osuđen na osam godina zatvora zbog utaje poreza i iduće godine je trebalo da bude oslobođen.


U međuvremenu protiv njega je pokrenut novi proces i optužnica ga ovog puta tereti za proneveru, odnosno krađu nafte od sopstvene kompanije i pranje novca.
Po tim novim tačkama optiužnice, Hodorkovski i Lebedev proglašeni su krivim, a izricanje presude očekuje se tokom današnjeg i narednih dana.


Tužilaštvo je tražilo kaznu od 14 godina zatvora, a pristalice Hodorkovskog tvrde da je, kao i raniji, ovaj proces politički motivisan.

Hodorkovski je posle raspada Sovjetskog Saveza, osnovao naftnu kompaniju "Jukos" i stekao ogromno bogatstvo. On se, međutim, razišao s ruskim političkim vrhom i počeo da finansira aktivnosti opozicije. Nakon optužbe za utaju poreza, njegovu kompaniju preuzela je država.

2024 © - Vesti online