Ponedeljak 27.12.2010.
09:19
Kurir

Bugarske diplomate špijuniraju po Srbiji

Većina bugarskih službenika je i dalje aktivna

Bugari su proučavali svoje arhive u periodu od septembra 1944. do jula 1991, a rezultati su prezentovani komisiji 14. decembra ove godine. Pod lupom su se našle ukupno 462 osobe, od kojih je svaka druga u pomenutom periodu bila vrbovana u svojstvu agenta ili saradnika bugarskih službi bezbednosti!

Zanimljivo je da je kod većeg broja proveravanih diplomata rubrika u koju treba upisati datum kada su prestali da rade za službe bezbednosti ostala prazna, što znači da su i dalje aktivni!

Prema tom istraživanju, aktivni saradnici Službe su ambasadori Bugarske u Njujorku, Londonu, Pekingu, Tokiju, Berlinu, Rimu, Vatikanu, Madridu, Lisabonu, Atini, Stokholmu, Oslu, Ženevi, Kairu, Hagu, Venecueli, Ankari, Bukureštu, Tirani, Sarajevu, kao i konzul u Čikagu!

Kako stvari stoje sa Srbijom? Aktuelni ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov radio je za obaveštajnu (Prvu upravu) i kontraobaveštajnu (Drugu upravu) službu državne bezbednosti pod pseudonimom Anton i Boil! Dimitrov je navodno skinut sa saradničke mreže 1991.

Georgi Jurukov, bivši ambasador u Beogradu i Sarajevu i od 2006. do ove godine generalni konzul u Nišu, radio je kao agent obaveštajne uprave Generalštaba vojske Bugarske. Nema podataka da mu je prestao status u službi. Jordan Kozuharov, otpravnik poslova u Ambasadi u Beogradu tokom 2004, pod pseudonimom Kalojan bio je saradnik kontraobaveštajne službe. I dalje je aktivan.

Za kraj, Marko Markov, ambasador u Beogradu i Sarajevu tokom devedesetih, agent je obaveštajne i kontraobaveštajne službe.


Bugarskoj, izgleda, ne treba Vikiliks.

2024 © - Vesti online