Ponedeljak 27.12.2010.
12:56
E. V. - Vesti

Zbog čašice pevaju u pritvoru

- Kada su se vrata ćelije zatvorila za mnom, ceo svet mi se srušio. Kajem se što sam uopšte dozvolila sebi da dođem u ovakvu situaciju - rekla je Romana po izlasku iz pritvora za beogradske medije. Ona je samo poslednja u nizu javna ličnost koja je zadržana na trežnjenju u zatvoru zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Mesec dana ranije ista sudbina zadesila je i Anu Nikolić, koja je tvrdila da nije vozila pijana, jer je za volanom bio njen brat Marko, a da je u ćeliji završila jer je branila brata. Međutim, ona je zaboravila da je i ranije imala problema sa saobraćajnom policijom zbog vožnje u pijanom stanju.

Da pevači vole da popiju nije nikakva tajna, ali u poslednje vreme čini se da za čašicom češće posežu žene nego muškarci. Spisak pevača koji su uvereni u svoje vozačke sposobnosti sedaju za volan i u alkoholisanom stanju poslednjih godina je sve duži.

Tako je pre sedam meseci policija zaustavila i Vladu Georgijeva u pripitom stanju, ali kako se on nije opirao niti pravio probleme, policajci su odlučili da mu napišu prijavu i odvezli su ga kući. Slično iskustvo nedavno su imali i Stevan Anđelković i Saša Kapor, koji su nakon nastupa u jednom ljubljanskom klubu završili na trežnjenju u policijskoj stanici.

Stevan je vozio mercedes prijatelja čak 180 kilometara na čas, a kada ga je policija zaustavila ispostavilo se da u krvi ima 1,9 procenata alkohola. Zbog vožnje u pijanom stanju i bahatog ponašanja pre dve godine privedena je i Tijana Dapčević. Ona je zaustavljena u centru grada tokom rutinske kontrole, ali je posle alko testa utvrđeno da ima 1,7 promila alkohola u krvi.

I možda bi se sve završilo na pisanju prijave da se temperamentna Tijana nije posvađala sa policajcima. Ipak, najgore je prošao Danilo Ikodinović, koji je pre dve godine na putu Novi Sad - Zrenjanin vozeći motor 173 kilometra na čas udario u automobil. Utvrđeno je da je u krvi imao 1,73 promila alkohola i jedva je izvukao živu glavu.

Džej Ramadanovski je pre četiri godine završio u zatvoru u Švedskoj zbog vožnje u pijanom stanju. Međutim, kako je kasnije pričao život iza rešetaka u ovoj zemlji nije bio loš.


- Proveo sam šest i po godina u popravnom domu, pa mi nije bilo teško da se priviknem na zatvorske uslove. Zatvori u Švedskoj su komforniji od mnogih naših hotela, imaju teretanu, đakuzi, saunu i solarijum, pa se moglo nekako živeti - pričao je Džej. Posle problema sa policijom većini pevača je najveći problem što ovakve priče završavaju u novinama, a zaboravljaju da vozeći auto u pripitom stanju ugrožavaju bezbednost ne samo sebe već i ostalih učesnika u saobraćaju.

Kazne


Prema važećem zakonu u Srbiji dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,3 promila, što je jedna čašica žestokog pića. Od stepena alkoholisanosti zavise i kazne pa je za teško i potpuno alkoholisane vozače predviđena jednogodišnja zabrana upravljanja vozilom, šest kaznenih poena i kazna od 5.000 do 30.000 dinara ( od 47 do 285 evra) ili 15 do 30 dana u zatvoru. Ako se isti prekršaj ponovi u roku od godinu dana, obavezna je i zatvorska kazna od najmanje 30 dana.

2024 © - Vesti online